Glas Koncila br. 30/2021.

INTERVJU: Bariton Leon Košavić
CRKVA PRVI PUT SLAVI DAN DJEDOVA I BAKA
KOMENTAR
TEOLOŠKI OSVRT
NAŠI RAZGOVORI
ŠKOLJIĆ
Poruke moralnih teologa
MLADI MLADIMA
POVIJESNI FELJTON
LJUDI NAŠIH DANA
OBITELJ I MEDIJI
REPORTAŽA

Kadrovima iz prigodnoga spota koji je Hrvatska biskupska konferencija svim djedovima, bakama i starijim osobama priredila uz njihov Svjetski dan koji se ove godine po prvi puta slavi, otvara se novi Glas Koncila priređen za nedjelju 25. srpnja.

Na Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba u redovitom komentaru nadovezuje se i glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić. »Sada, kad se čini da je zadnjih tjedana pandemija barem nakratko smirila svoje apetite, što zbog cijepljenja, što zbog drugih okolnosti, baš u doba kada se smanjio pritisak na zdravstveni sustav, potrebno je promisliti što je u najvećem interesu starijih osoba. To je važno znati s obzirom na to da ako čovječanstvo služi dobru starijih osoba današnjice, time služi i starijim osobama sutrašnjice«, piše Stanić.

U središnjem intervjuu o vrijednosti starijih osoba, važnosti poznavanja obiteljskih korijena i domoljublju govori mladi operni pjevač Leon Košavić. »Onima koji nisu bili bliski s bakom i djedom teže je proniknuti u povijest obitelji: gdje je obitelj bila, što je u svojoj povijesti dostigla, gdje ide i koje je vrijednosti njegovala. Bake i djedovi to rado prenose. Mi smo ambasadori naših obitelji i zato moramo znati otkud dolazimo i što prenosimo«, poručio je među ostalim Košavić.

Ciklus tekstova o katolicima u manje poznatim zemljama svijeta vodi čitatelje na otočić Montserrat, koji je dobio ime po glasovitoj benediktinskoj opatiji nedaleko Barcelone, u kojem se vjerski život, kao i život općenito, vraća normalnim tokovima nakon razorne erupcije vulkana.

U rubrici Reportaža predstavljen je život dviju župe koje će uskoro spojiti Pelješki most. O važnosti njegove izgradnje govore župljani župe Putniković te župljani župe Slivno Ravno – Vlaka. »Sad smo svoj na svome i u svoje idemo preko svoga«, poručuju s juga Hrvatske.

Novi teološki osvrt dotaknuo se pitanja ograničavanja slavljenja latinske mise. »Mladi mladima« pišu o prilikama za odmor duše i tijela u ozračju samostana, a na 12 stranica uz novi Glas Koncila dolazi i njegov mjesečni magazin Prilika.