Glas Koncila br. 31/2017.

INTERVJU: DR. IRENA BURIĆ
MLADI MLADIMA
BRANITELJ ANTE TANDARA
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
BORIČEVAC
Pogrebni obredi za 24 žrtve roda Ivezića
KOLUMBIJA
Ubojstvo mladoga svećenika
ZAGREB
Protiv rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji
SVETCI I BLAŽENICI
»Darivanje života« do smrti – nova stara opcija
PUT U SLOBODU
O. IVICA VRBIĆ
REPORTAŽA IZ BELCA

Dan pobjede i domovinske zahvalnsti, na koji se slavi i Dan hrvatskih branitelja, dao je pečat novome broju Glasa Koncila, 31. u tekućoj godini, s nadnevkom od 6. kolovoza. Nedostatak koji je uvjetovan vremenom – Glas Koncila tiskan je tri dana prije same proslave te će o njoj moći izvijestiti u sljedećem broju – nadoknađen je naslovnom arhivskom fotografijom s proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 2015. godine, dakle o 20. obljetnici vojno-redarstvene akcije Oluja. Najavljujući proslavu 22. obljetnice Oluje, Glas Koncila podsjeća na izjavu koju je tadašnji zagrebački nadbiskup i kardinal Katoličke Crkve Franjo Kuharić odaslao u javnost na početku vojno redarstvene akcije. U izjavi je kardinal Kuharić podsjetio na katolički nauk – uključujući i onaj Drugog vatikanskog koncila – koji, osuđujući rat kao takav, govori s druge strane o pravednoj obrani, štoviše i o dužnosti država da zaštite svoje građane od agresije i nepravedna ugnjetavanja.

Izemeđu ostalih, Glas Koncila je prenio sljedeće riječi kardinala Kuharića: »Hrvatski narod prije pet godina nije želio rat, želio je ostvariti svoje puno pravo da bude slobodan i neovisan u svojoj domovini. Iz Hrvatske nije došla inicijativa za rat niti želja da se tuđe osvoji. Objektivno i pošteno sudeći, Hrvatska je žrtva nepravednog napada. Taj je napad prouzročio neopisive patnje pojedincima, obiteljima i cijelom narodu. Može li se takvo stanje trpjeti u nedogled?«

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti potaknuo je na promišljanje i urednika Glasa Koncila mons. Ivana Miklenića. Njegov komentar nosi znakoviti naslov “Borba za hrvatski ideal nije gotova”, što predstavlja i konačni zaključak promišljanja. Hrvatski je ideal urednik definirao kao nastojanje “da hrvatski narod živi svoju slobodu i neovisnost u svojoj nazavisnoj i međunarodno priznatoj državi”. Podsjećajući na tešku prošlost u postizanju slobode i neovisnosti, mons. Miklenić podsjeća: “Dok se god u Republici Hrvatskoj ne uklone sve zaprjeke istini i iskrenomu iskazivanju pijeteta svim hrvatskim žrtvama kroz svu povijest, a osobito najnovijemu valu žrtava velikosrpske agresije pri raspadu bivše države, ostat će hrvatskomu narodu nužnost svjesna borba za legalni i legitimni hrvatski ideal.”

Danom pobjede i domovinske zahvalnosti i Danom hrvatskih branitelja u novome je broju Glasa Koncila izravno nadahnut i susret s hrvatskim braniteljem, invalidom Domovinskog rata i predsjednikom zagrebačke Hvidre Antom Tandarom.

Posebnu pozornost u novome broju Glasa Koncila privlače dva izvještaja. Prvi dolazi iz Boričevca, gdje je konačno održan dostojanstveni pogrebni obred za 24 ekshumirane žrtve obitelji Ivezić. Riječ je o nedužnim civilnim žrtvama koje su ubili srpski ustanici – glasovita svojedobno slavljena “prva ustanička puška” – 27. srpnja 1941. godine. Pogrebne je obrede predvodio biskup Mile Bogović.

Glas Koncila, nadalje, donosi priopćenje kojim se Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika očituje protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. U priopćenju između ostaloga stoji: “U svjetlu činjenica možemo jasno sagledati što znače sintagme: rodno osjetljiva politika, rodne perspektive, nestereotipne rodne uloge. Protuznanstveni i proturazumski napad na čovjeka i istinu o njemu! Sve bi to ušlo ratifikacijom ove Istanbulske konvencije zakonski u naše pravosuđe, škole i život.”

Gošća u redovitome intervjuu u Glasu Koncila je dr. Irena Burić, docentica na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru i voditeljica istraživanja koje je pratilo rad 3000 učitelja u osnovnim i srednjim školama. Sugovornica se je osvrnula na niz pitanja u hrvatskom obrazovnom sustavu. Između ostaloga kaže: “Učiteljski posao, u eri digitalizacije te suvremenom kontekstu ubrzanih promjena u sustavu obiteljskih i društvenih vrijednosti, postaje sve kompleksniji i zahtjevniji. Istodobno plaće učitelja ostaju iste, a njihovu profesionalnost često dovode u pitanje razni nemjerodavni subjekti.”

U novome broju Glasa Koncila iscrpno su prikazane novine u posuptcima za proglašenje svetih i blaženih, koje je nedavno uveo papa Franjo motuproprijem “Maiorem hac dilectionem – Veće ljubavi”.

“Crkva je Kristova samo ako je misionraska” naslov je susreta s o. Ivicom Vrbićem, kapucinom, misionarom u Boliviji.

U rubrici “Put u slobodu” dotaknut je, kroz životnu priču gospođe Lidije Marinčić Hren i promišljanje karmelićana o. Srećka Rimca, problem dužničkoga ropstva te, dakako, perspektive življenja s tim oblikom suvremenoga ropstva i izlaska iz njega.

Redovita reportaža u novome broju Glasa Koncila približava čitateljima ljepote glasovite barkone crkve, živopisnoga kraja te naposljetku ljudi u zagorskoj župi Majke Božje Snježne u Belcu.

Mladi suradnici Glasa Koncila okreću blagdanu Preobraženja Gospodinova, nudeći niz priloga pod zajedničkim naslovom “Isusovo preobraženje i naše preobraćenje”.