Glas Koncila br. 32-33/2019.

Velika Gospa

INTERVJU: NADBISKUP HENRYK HOSER
Velikogospojinski prilog – riznica uslišanja
PAPA FRANJO ODLUČIO
Mons. Bože Radoš – novi biskup varaždinski
KOMENTAR
KNIN
Uz Mariju »čudo slobodne i neovisne države«
DNEVNIK D. BUDISAVLJEVIĆ
JEDINI SVEĆENIK AKADEMIK
Preminuo dr. o. Franjo Šanjek
VATIKAN
Papa pisao svećenicima
ZAPAŽANJA
GABRIJELA DEGLIN
MLADI MLADIMA

Naslovnica »Glasa Koncila« dvobroja 32-33 u tekućoj 2019. posvećena je jubilarnom 30. »Mladifestu« u Međugorju, održanom od 1. do 6. kolovoza uz sudjelovanje oko 80.000 mladih, preko 700 svećenika, kardinala i (nad)biskupa iz europskih i prekooceanskih zemalja, među kojima su bili i članovi Rimske kurije, Papin vikar za Rim i drugi. Od brojnih duhovno bremenitih poruka izdvojene su riječi iz homilije predstavnika Svetoga Otca u BiH nadbiskupa Luigi Pezzuta: »Kad ti Bog u Isusu kaže: ‘Idi za mnom’, to znači da se on, Bog, saginje nad tobom, zaljubljuje se u tebe. To znači da si mu ‘ti ukrao srce, a on te ispunja svjetlošću’. To je ono što se dogodilo u Mariji… Kada Bog svakomu od nas govori: ‘Idi za mnom’, mi ulazimo na taj isti Marijin put«.

Cijeli je velikogospojinski broj prožet raznovrsnim i bogatim marijanskim temama.

»Važne poruke za budućnost« naslov je komentara glavnog urednika Ivana Miklenića, u kojemu se osvrće na nekoliko važnih poruka izrečenih uz spomen na 24. obljetnicu »Oluje«, među kojima posebnu pozornost zaslužuju ona o nužnosti istraživanja i kažnjavanja ratnih zločina, novi ugriz poglavara Srpske pravoslavne Crkve i ona o poticanju povratka hrvatskih iseljenika u domovinu.

»Poziv na obraćenje vrlo je prepoznatljiva međugorska crta«, naslovljen je središnji intervju s nadbiskupom Henrykom Hoserom, apostolskim vizitatorom za Međugorje, koji je pored ostaloga istaknuo: »U svijetu postoje, kao prvo, mnoga marijanska svetišta u kojima uopće nije bilo ukazanja. A postoje i ona u čijim su početcima bila navodna ukazanja, posebno u davnini, ali ona nisu priznata. Ukazanja nisu uvjet za štovanje Marije, niti su ukazanja predmet štovanja. U Međugorju fenomen još uvijek traje, tako da nije zaokružen. Valja biti strpljiv.«

»Zapažanja« u ovome broju naslovljena »Ako je školski eksperiment (ispod)prosječan, ima li ga smisla provoditi?« zanimljivo i intrigantno upozoravaju na niz aktualnih društvenih tema i problema, među kojima, što se vidi već iz naslova, i na poražavajuće vijesti iz obrazovnoga sektora, koje uz rezultate ovogodišnje mature pokazuju da učenici osnovnih i srednjih škola, koji su lani sudjelovali u eksperimentalnoj provedbi »Škole za život«, nisu napredovali te da su na relativno niskoj razini sposobnosti rješavanja problema.

Analizirajući knjigu »Dnevnik Diane Budisavljević 1941. – 1945.« u izdanju Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu i Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac g. 2003., temeljem koje je rađen istoimeni hrvatski film redateljice Dane Budisavljević, nameću se brojni historiografski upitnici. Naime, neke njegove stranice,  posebice njegovo kasnije tumačenje i nametnuta percepcija u većem dijelu javnosti stvaraju opravdanu sumnju – je li »Dnevnik« ideološki izmasakrirani izvornik?

Prof. Meri Butirić, predsjednica županijske Udruge za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja »Dyxy« iz Splita predstavlja ciljeve udruge, njezin rad i predstojeće planove.

Peti nastavak povijesnog feljtona o praćenju komunističke tajne policije biskupa Viktora Burića donosi izvješće doušnika »Gorkog« o biskupovu boravku na Koncilu u Rimu.