Glas Koncila br. 39/2019.

INTERVJU: DR. O. TOMISLAV SMILJANIĆ
IVANKA DRŽAJ
PRILIKA
Cinizam, slonovi, prazna slama i odgovornost
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPA FRANJO
Staviti se »u službu drugačijega napretka«
ZADAR
Fra Bernardin Sokol mučenik je komunizma
FELJTON
SUSRETI S MAJSTORIMA
Stipendije i strukovna zanimanja
REPORTAŽA

Naslovnica »Glasa Koncila« broja 39 u tekućoj 2019. posvećena je drugoj Europskoj konferenciji: »Formacija i prevencija«, koja je za temu imala »Moć kao služenje«, održana je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu od četvrtka 19. do nedjelje 22. rujna. Taj izniman događaj u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta, uz potporu Kongregacije za kler, Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu »Gregoriana«, Vijeća europskih biskupskih konferencija i uz znanstveno supokroviteljstvo Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojem je sudjelovalo više od 130 biskupa, rektora i odgojitelja i odgojiteljica u sjemeništima i redovničkim kućama za formaciju, samih kandidata, kao i osoba koje pomažu u formaciji poput psihologa i psihoterapeuta – iz 20 europskih zemalja i Nigerije, naslovljen je: »Važan korak u važnom trenutku povijesti Crkve«. Cijelu je problematiku u pozdravnome govoru sažeo kardinal Josip Bozanić: »Kada nedostaje ili je poremećen taj odnos (s Bogom), nasilju su širom otvorena vrata. Biskupi, prezbiteri i đakoni, redovnici i redovnice, kao i vjernici laici, koji su prihvatili odgovornost pojedine crkvene službe, a svoj su duh podredili duhu ovoga svijeta, ne samo da su zanemarili poziv na svetost, nego ostaju zatvoreni za Boga i vječnost. A ondje gdje je čovjek zatvoren za Boga i vječnost, upitno je govoriti o poštovanju dostojanstva i svetosti života«.

»Žrtve uvijek pobjeđuju« pomalo čudan je naslov komentara glavnog urednika Ivana Miklenića, u kojemu se osvrće na otvorenje galerije pod imenom »Fra Bernardin Sokol« i postavljanje njegova poprsja u utorak 17. rujna na otoku Badiji, što je izazvalo pojedine medije koji su prenijeli optužbe povjesničara poznatog po ideološkim i pristranim stajalištima. Taj je događaj stavio u širi hrvatski kontekst ističući: »Ako u Hrvatskoj ekshumiranje posmrtnih ostataka iz masovnih grobnica ne smiju provesti najviši nositelji državnih vlasti, onda se neizmjerna zadrtost odnosi na stvarne skrivene naredbodavce u današnjoj Hrvatskoj, a nositelji vlasti dužni su to javno priznati. Da je kojim slučajem i opstala bivša savezna država, ona bi ih ekshumirala.«

»Narod može imati budućnost samo ako je otvoren životu«, naslovljen je središnji intervju s dr. o. Tomislavom Smiljanićem, franjevcem, moralnim teologom, u kojemu on progovara o ideološkim podjelama u hrvatskome društvu u kojem se sve više zamagljuje istina i gubi čvrsti duhovni orijentir, o solidarnosti u društvu, demografiji, sv. Franji i ekologiji i drugim aktualnim temama suvremenog trenutka društva i Crkve.

»Zapažanja« u ovome broju naslovljena »Najveći socijalno-jedriličarski projekt« zanimljivo i intrigantno već po običaju ističu niz aktualnih društvenih tema i problema, među kojima, što se vidi već iz naslova, i hvale vrijedan veliki projekt u marini »Kaštela« kroz koji je u 25 godina postojanja prošlo 11.000 socijalno zapostavljene djece i mladih te osoba s poteškoćama iz cijeloga svijeta pod motom – mir, tolerancija i međunarodno razumijevanje.

Mirjana Lončarić, predsjednica Udruge nezaposlenih u Kutini koja je započela s radom 2012. godine predstavlja ciljeve udruge, njezin rad i predstojeće planove.

Povijesni feljton opisuje posjet biskupa Viktora Burića nadbiskupu Stepincu u lepoglavskome zatvoru.

Zanimljiv je susret s kapucinom, biskupom Reykjavika, koji  donosi neke osnovne podatke o katolicima na Islandu.

Reportaža u novome broju je iz župe Presvetoga Trojstva na sjevernodalmatinskome otoku Vrgadi.

IZVORGlas Koncila br. 39/2019.
Prethodni članakUZ DRAMU »DOWNTON ABBEY« Sukob navika
Sljedeći članakGlas Koncila br. 39/2019