Glas Koncila br. 4/2022.

INTERVJU S MONS. ROKOM GLASNOVIĆEM
ZAGREB
Kardinal Bozanić predvodio misu za domovinu uz 30. obljetnicu međunarodnoga priznanja
UZ NEDJELJU BOŽJE RIJEČI
»NAZBILJ« POBJEĐUJE
ZAGREB
Kardinalu Puljiću odlikovanje hrvatskoga predsjednika
OPROŠTAJ OD S. KAROLINE MILJAK
Romi su je doživljavali kao svoju
IZ CRKVE U SVIJETU
Papa Franjo o Svetoj zemlji kao »petom evanđelju«
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
KATOLICI U MANJE POZNATIM ZEMLJAMA SVIJETA
TEOLOŠKI OSVRT
REPORTAŽA IZ JOSIPOVCA

Razvijati novi stil upravljanja usmjeren na služenje i opće dobro – Tim naslovnim retkom koji sažimaju poruku zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, kao i s odgovarajućom naslovnom fotografijom iz zagrebačke crkve sv. Blaža gdje je kardinal Bozanić u subotu 15. siječnja slavio misu za domovinu u povodu 30. obljetnice njezinog međunarodnog priznanja, nudi se čitateljima novi broj Glasa Koncila, četvrti u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 23. siječnja.

Tridesetoj obljetnici međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske posvećena su još dva teksta. Prvi je izvještaj s prve inauguracijske tribine u nizu skupova koji će biti posvećeni važnim trenucima na putu suverenosti Republike Hrvatske. Niz su osmislili i pokrenuli studenti i profesori Hrvatskog katoličkog sveučilište okupljeni oko kluba studenata povijesti »Homo volans«.

Drugi bi se tekst mogao opisati kao objektivni dobronamjerni pogled na ostvareno i neostvareno u trideset godina hrvatske neovisnosti. Objektivnosti pridonosi što se prilog temelji na promišljanjima stranca, stranca koji, međutim, poznaje Hrvatsku i voli je do te mjere da ovdje živi. Gost priloga je glasoviti britanski povjesničar dr. Robin Harris. Jednu od njegovih poruka Glas Koncila je stavio u naslov priloga: »Ostanu li Hrvati tihi, netko će drugi stvoriti buku koja im se ne će svidjeti«.

»Kulturna krađa«, ozakonjena zakonom o kulturnom nasljeđu Republike Srbije koji tvrdi da dubrovačka književnost do 1867. godine jednako »pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi«, povod je redovitome komentaru urednika Glasa Koncila Branimira Stanića. Urednik ne isključuje mogućnost da se tom tvrdnjom želi baciti nova »kost za glodanje« s ciljem odvraćanja pozornosti na velike probleme koji još uvijek opterećuju odnose dviju zemalja, povrat kulturnih dobara pokradenih devedesetih te nadasve još uvijek nerasvijetljena sudbina hrvatskih ljudi nestalih u Domovinskom ratu.

Uoči svojega biskupskoga ređenja i ustoličenja, na stranicama novoga broja Glasa Koncila, u redovitom intervjuu, progovara novi dubrovački biskup Roko Glasnović. O tome kako vidi Crkvu, govori naslov intervjua: »Svi bismo se u Crkvi trebali osjećati sigurno, prihvaćeno i ljubljeno«, a govoreći o raspoloženju s kojima ide ususret novim izazovima i odgovornostima, mons. Glasnović kaže: »Biskup u biti nije sam u svojoj službi. Uz snagu odozgor, uz njega su i savjetnici i suradnici, kao i brojni vjernici laici koji, svatko na svoj način, surađuju i pomažu u evanđeoskom rasuđivanju.«

»Temeljni prostor tumačenja Biblije jest Crkva, ali Božja riječ ima snagu i moć progovoriti svakome«, naslov je prilika kojim je Glas Koncila želio dati svoj obol Nedjelji Božje riječi koja se slavi upravo na treću nedjelju kroz godinu, tj. ove godine 23. siječnja. S polaznim pitanjem je li opasno za vjernika da sam uzme Bibliju u ruke i čita, suočen je đakovački teolog dr. Davor Vuković.

Tri mjeseca molitve sv. Josipu, drvodjelji koji je radom svojih ruku prehranjivao Svetu obitelj, bilo je potrebno da se u župi sv. Josipa u osječkom predgrađu Josipovcu otvori dvadeset novih radnih mjesta. Život spomenute župe čitatelji mogu pobliže upoznati u redovitoj reportaži na »duplerici« Glasa Koncila.

U rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« progovara Kristina Jozić, studentica pete godine novinarstva koja je svoju želju da pripada nekoj katoličkoj zajednici ostvarila u evangelizacijskoj zajednici na zagrebačkom Svetom Duhu.

Teološka stranica Glasa Koncila još je jednom posvećena Biskupskoj sinodi o sinodalnosti Crkve, tj. njezinoj prvoj, biskupijskoj fazi koja je u punom jeku. Ta faza je mnogo više od puke priprave za završno zasjedanje Biskupske sinode u Vatikanu; ona je već autentični sinodski hod, tj. duhovno iskustvo, traženje volje Božje za zajednicu Crkve u ovome trenutku – ili kao što se kaže u naslovu priloga, »slušanje Boga po osluškivanju drugih«.

U teškom iskustvu smrti svoje supruge 63-godišnji Antun Filić, nekoć maleni pjevač u glasovitim »Bijelim anđelima« Janjeva, spoznao je svoj poziv da se posveti pomaganju bolesnicima. Čini to u bolničkoj župi sv. Barbare na zagrebačkom Rebru, kao desna ruka župnika Zdenka Perije.