Glas Koncila br. 43/2022.

INTERVJU – MR. ZORAN ŽIC
ZAGREB
Nove inicijative biskupa za zaštitu života, obitelji i braka
U FOKUSU
KOMENTAR
IZ CRKVE U SVIJETU
Papa Franjo najavio dodatno zasjedanje Biskupske sinode 2024. godine
ZAGREB
Zazivom Duha Svetoga zagrebački sveučilištarci zakoračili u novu akademsku godinu
ZAGREB
O hrvatskoj suverenosti od osamostaljenja do danas
VJERNICI LAICI AKTIVNI U CRKVI
ZAGREB
Zagrebačka župa Marka Križevčanina nakon 85 godina dobila primjerenu kuću za smještaj svećenika
POVIJESNI FELJTON
SUSRET
CLEVELAND
Neki od najpoznatijih američkih športaša u povijesti imaju – hrvatske korijene
REPORTAŽA

Iz tiska je izašao novi broj Glasa Koncila pripremljen za nedjelju 23. listopada. Broj se otvara naslovnicom koju nosi fotografija sa 65. zasjedanja HBK-a na kojem je izabran novi predsjednik.

Trodnevno plenarno 65. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije završilo je u srijedu 19. listopada u prijepodnevnim satima u sjedištu HBK-a u Zagrebu, a biskupi su na njemu dan ranije izabrali novoga čelnika – splitsko-makarskoga nadbiskupa Dražena Kutlešu kao petoga predsjednika Hrvatske biskupske konferencije u njezinoj 29-godišnjoj povijesti.

U fokusu novoga broja je slučaj Enocha Burkea, irskoga nastavnika, koji je uhićen i zatvoren nakon što je odbio pokoriti se nalogu svojega ravnatelja i upotrijebiti neutralnu zamjenicu »oni« (eng. they) u obraćanju učeniku koji je u procesu »promjene roda«. Ta pomalo antigonska situacija ne potiče samo na promišljanje o teroru političke korektnosti i novim ideologijama suvremenoga doba, nego i na mnogo dublja biologijska, bioetička, filozofska i teološka pitanja.

U ovotjednom komentaru glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić piše o buđenju autentičnosti na sveučilištu osvrćući se na neizrečeno iznenađenje novoga rektora Stjepana Lakušića na svečanosti inauguracije. »Govor novoga rektora od suvremene mode koja je zapljusnula gotovo čitavu zapadnjačku sveučilišnu javnost u potpunosti je odmaknulo izostavljanje pojmova koji bi bili u duhu pretjerane političke korektnost. (…) Otvara nada da ako relativizam nije dominirao u inauguracijskom govoru novoga rektora, neće dominirati ni razdobljem od sljedećih pet godina sveučilišta s najduljim kontinuitetom u Hrvatskoj«, piše među ostalim urednik Stanić.

Iako su posljednjih mjeseci oči svjetske javnosti uperene na istok Europe, rat u Ukrajini nije jedino »bojište« na kojem se ratuje za prevlast u svijetu. Sugovornik intervjua mr. Zoran Žic upozorava da takav »rat« traje puno dulje od zbivanja u Ukrajini, posebno se osvrnuvši na djelovanje Kine. »Čini se da se danas više ne može na rat i mir gledati crno-bijelo«, smatra mr. Žic. Štoviše, pojašnjava sugovornik, borba velikih sila uz vidljiva sredstva vodi se i »nevidljivim« kanalima, primjerice u digitalnoj sferi.

Ovotjedna reportaža predstavlja volonterski projekt »72 sata bez kompromisa« koji je prošloga vikenda osmu godinu okupio mlade volontere, njih više od tri tisuće u 19 hrvatskih mjesta. U svojim su zelenim majicama, po kojima su postali prepoznatljivi, davali su svoje vrijeme, talente i volju za druge pod sloganom »Probudi se«. Nakon dvije potresne i pandemijske godine mladi su prepoznali da je svijetu i Hrvatskoj dosta mirovanja i uspavanosti te su u 72 sata bili budni i budili ono što je u njima i svijetu umrtvljeno, zaspalo.

Uz 80. obljetnicu svećeničkoga Poziva Karola Wojtyłe. – Papin uvod u književnost za rastrojene nobelovce. Nobelova nagrada za književnost 2022. dodijeljena Annie Ernaux tragičan je poziv na ponovno otkrivanje pogleda koji je na književnost imao Ivan Pavao II. Na stranicama novoga broja donose se i potresni zapisi ukrajinske redovnice s. Veronike Galatan koja je proteklih mjeseci susretala i pomagala u zbrinjavanju izbjeglih osoba iz ratom zahvaćene Ukrajine.

Uz Misijsku nedjelju Glas Koncila donosi svjedočanstvo s. Mirjam Filipović, redovnice družbe Služavaka Kristovih, koja već osmu godinu djeluje u Haitiju. Rado je podijelila detalje o svom radu s djecom i potrebitima u Haitiju te izgradnji tamošnjega Centra svete Obitelji za odgoj i obrazovanje.