Glas Koncila br. 46/2021.

INTERVJU: POLJSKI BIBLIČAR DR. ANDRZEJ WODKA
NOVI VRTIĆ U SRCU HRVATSKOGA ZAGORJA KAO DEMOGRAFSKI RECEPT
»Molimo Boga da shvatimo da djeca nisu nikakvo opterećenje, nego najveće bogatstvo našega života«
ZAGREB
Umrla Jelena Brajša – heroina karitativnoga djelovanja
KOMENTAR
BISKUPI BIH
Svaki narod i manjinska grupa moraju moći sami birati svoje predstavnike
LOS ANGELES
Društveni pokreti kao »opasne zamjene za religiju«
BALI
NAŠI RAZGOVORI
MLADI MLADIMA
ZAGREB – SESVETE
Hrvatski svetci i blaženici prvi put na jednom mjestu
FILM
REPORTAŽA: RODNA ŽUPA I OBITELJ NOVOIMENOVANOGA BISKUPA FABIJANA SVALINE

»Djeca nisu opterećenje nego najveće bogatstvo«, poruka je kardinala Josipa Bozanića kojom se, uz prigodnu fotografiju i izvještaj s blagoslova dječjeg vrtića »Jurek« u Gornjoj Stubici, otvara novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 14. studenog.

Temu koja je važna za hrvatsku demografiju i, uopće, hrvatsku budućnost, dotiče i glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, koji se u redovitom komentaru osvrće na ukidanje mjere »roditelj-odgojitelj« u Gradu Zagrebu. »Nevjerojatno je da je Zagreb, grad s najvećim prirezom u Hrvatskoj, kojim je opterećeno više stotina tisuća građana i tvrtki, i s najvećim priljevom sredstava od gospodarskih i drugih djelatnosti, preko novoizabrane ‘napredne’ vlasti istinski nazadovao s najavljenim mjerama ukidanja statusa majke odgojiteljice i s najavom smanjivanja dosadašnjih oblika pomoći za opremanje novorođene djece«.

Bibličar redemptorist dr. Adrzej Wodka uz skup »Čitatelji i čitanje u digitalno doba« govori o utjecaju digitalnih tehnologija na čitanje Božje riječi. »Uređaj« naše povezanosti s božanskim uvijek je i dalje ljudsko tijelo, središnja je poruka razgovora.

U fokusu novog Glasa Koncila je i život i djelo nedavno preminule Jelene Brajše. »Caritas je u Brajšino doba osnovao više domova i nekoliko kuća u kojima se nalaze i majke s djecom. Još u komunističkom režimu Kuća sv. Franje u Vugrovcu za smještaj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi počela je s radom 7. listopada 1972. Kad su se stekli uvjeti, nastankom samostalne Republike Hrvatske, 1994. i 1995. Caritas je osnovao domove za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, za osobe s invaliditetom i starije osobe. Deseci tisuća korisnika svih oblika pomoći i tisuće stranica arhivskoga materijala svjedoče o nastojanju Caritasa u razdoblju Domovinskoga rata i poslije njega…«, navodi autor teksta Vlado Čutura.

Socijalnim pitanjima, ali iz sadašnje perspektive, bavi se i tekst na str. 15 uz Svjetski dan siromašnih. »Osamljenost danas nadilazi izazove materijalne bijede i oskudice«, upozorava naslov priloga u kojem su o temi, među ostalim, govorili i s. Jelena Lončar, Mišo Lukačević te Zdravko Batarilo.

Kako je »Gospodin« za traktorom postao biskup? Čitatelji će to doznati iz Rubrika Reportaža, koja je u novom  broju Glasa Koncila nakratko »iskočila« iz uobičajenih okvira te predstavila Đakovačku Satnicu i župu sv. Roka, rodnu župu novoizabranog srijemskoga biskupa koadjutora mons. Fabijana Svaline. Među ostalim prilozima novi Glas Koncila donosi i prilog o životu malobrojnih katolika na otoku Baliju, kratki intervju s vratarom Druge hrvatske nogometne lige Lukom Spudićem te nastavak feljtona o Zrinskima i Frankopanima.