Glas Koncila br. 49/2016.

IZ OVOG BROJA IZDVAJAMO

INTERVJU: NIKOLA BABIĆ
FRANCUSKA
Zabrinutost za slobodu govora o pobačaju
MLADI MLADIMA
Iščekivanje i vrlina strpljivosti
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
KUBA – VATIKAN
Sućut u povodu smrti Fidela Castra
ZADAR
»Svetci nisu klerikalizirali društvo«
MALINSKA
Mobitel – provokator ovisnosti
DEAN SLAVIĆ
ZAGREB
Poruke Majke Terezije novinarima
KRISTIAN KREKOVIĆ
REPORTAŽA IZ KRIŽEVACA

„Molitvom u zoru napunimo srca za cijeli dan“, glavni je naslov novoga, 49. broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 4. prosinca, posvećen došašću i danima bogatije duhovne ponude. „S prvim danom nove crkvene godine sadržaja ne manjka: na (nad)biskupijskim se razinama priređuju duhovne vježbe, duhovne obnove i nagovori za različite društvene skupine, mnoge župne zajednice ‘čine više’ nego u drugim dijelovima godine, a tribine i osobna svjedočanstva o obraćenjima posebno su posjećena u ovim zimskim danima“, stoji na naslovnici novoga broja Glasa Koncila.

U svojem uredničkom komentaru „Grijeh propusta hrvatskih političara“ Ivan Miklenić piše i o novonastaloj situaciji na tržištu mesa i mesnih proizvoda. „Ako je razumno smatrati da nije moguće da političari ne bi znali što znači sustavno uništavanje poljoprivrede, tj. da je to neizbježno uništavanje i hrvatskih sela, a jedino bi sela mogla zaustaviti depopulaciju, onda se nameće vrlo ozbiljno pitanje: zašto su hrvatski političari sve do sada radili protiv stvarnih legalnih i legitimnih interesa hrvatskoga naroda?“, stoji među ostalim u komentaru.

U intervjuu s Nikolom Babićem, kliničkim psihologom u Psihijatrijskoj bolnici Rab, koji je kao misionar proveo 14 mjeseci u Centru za mlade u Ruandi, piše se o mržnji, siromaštvu, nasilju, društvenim krajnostima.

Drugi dio teološkog osvrta posvećen je svečanom predavanju kardinala Müllera u Zagrebu. „Crkva vjeruje da je veličinu otajstva čovjeka moguće potpunoma spoznati tek u Kristovu svjetlu te da nas samo u njemu ne će svladati zagonetka boli i smrti. Pitanje Boga za današnjega je čovjeka svakako intelektualno pitanje, ali je još više egzistencijalni izazov. Smrt je posljednji ispit vjere.“ – zaključuje kardinal Müller

Reportaža iz župe sv. Ane u Križevcima svjedoči o gradiću zvonika koji čuva svoja davna uporišta. Ona je baza na kojoj počiva pastoralni život grada s nešto više od jedanaest tisuća stanovnika koji se sve više razvija i u suvremenom dobu. Župa broji 1894 katoličke obitelji sa 6087 katoličkih vjernika prema posljednjem popisu.

U rubrici „Susret“ dr. Dean Slavić, autor knjige „Biblija kao književnost“ tumači Sveto pismo kao temeljni tekst za civilizaciju. „Naši razgovori“ tematiziraju što se može učiniti za nestale osobe. Među katoličkim oblikovateljima kulture predstavljen je slikar sa zlatnim kistom – Kristian Kreković, dok je iz hrvatske duhovne poezije donijeta pjesma i biografija nedavno preminuloga pjesnika Branimira Bošnjaka.

Stjepan Androić u rubrici „Propisi-pravo-pravda“ piše o uvjetima odlaska u mirovinu, dok Đurđica Ivanišević Lieb u „Zapažanjima“ piše o potrebi popravnoga ispita za kurikularnu reformu.

„Mladi mladima“ naslonjeni su na početak došašća i tematiziraju iščekivanje i vrlinu strpljivosti.

Uz ostale redovite vijesti iz života Crkve, posljednja stranica Glasa Koncila uz enigmatski kutak donosi i novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa. (tš, gk)