Glas Koncila br. 50/2016.

IZ OVOG BROJA IZDVAJAMO

INTERVJU: DR. DENIS BARIĆ
LOUISE KIRK
NOVA PRILIKA
Ima li Božića u kiču?
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
LORENA KASUNIĆ
PAZIN
Crkvene stipendije za 421 školarca
KONGO
Ubijena redovnica hrvatske provincije
PAPA FRANJO
FELJTON O BL. STEPINCU
SPLIT
Kada obitelj postaje »gnijezdo pakla«?
SINJ
Otkriven spomenik don Ivanu Filipoviću Grčiću
ZAGREB
Znanstveni skup o filozofiji i religiji
REPORTAŽA IZ ORAŠCA

Naslovom “Bl. Alojzije Stepinac – velikan i za Hrvate i za Švicarce” o otkrivanju i blagoslovu spomenika hrvatskim velikanima kardinalu bl. Alojziju Stepincu i predsjedniku dr. Franji Tuđmanu pred Hrvatskom kućom u švicarskome Oltenu u subotu 3. prosinca, kao i velikom slikom s toga događaja, predstavlja se novi broj Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 11. prosinca.

O razlozima sazivanja Sinode

U redovitome komentaru naslovljenom “Rezolucija potiče državotvornost” povodom rezolucije Europskoga parlamenta pod naslovom “O strateškoj komunikaciji Europske unije za borbu protiv propagande koju protiv nje provode treće strane”, a koja je posebno važna i znakovita za Republiku Hrvatsku, glavni urednik Ivan Miklenić između ostaloga ističe: “Ni jedna hrvatska vlada od 2000. godine nije očitovala svijest o nužnoj crti razgraničavanja, a javni medij, umjesto za suočavanje s dezinformacijama i propagandnim antihrvatskim djelovanjem, vlade su rabile za svoje kratkovidne stranačke i grupne interese. Rezolucija Europskoga parlamenta legitimira hrvatske vlasti da konačno prepoznaju crtu razgraničenja i da potiču profesionalnu obranu hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa.”

U središnjem intervjuu dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, govori o okolnostima njezina sazivanja, razlozima, ciljevima, očekivanim plodovima i važnosti sazivanja.

U rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi” predstavljena je Lorena Kasunić, križarica i istaknuta pastoralna suradnica u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu na Dubovcu, a u “Susretu” britanska autorica priručnika o spolnosti za roditelje i djecu Louise Kirk.

Nizanka o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca

I ostale stalne rubrike donose zanimljive, korisne i poučne tekstove, pa tako “Zapažanja” naslovljena “Zašto nisu iskorištena hrvatska bogatstva?” donose osvrt na predstavljanje knjige pod naslovom “Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj” na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, kao i na izborni skup Socijaldemokratske partije, tijekom kojega se njezin novoizabrani predsjednik Davor Bernardić, nakon što je proglašen pobjednikom, uz povike esdepeovaca: “Tito, partija, omladina, akcija”, obratio okupljenima usklikom: “Drugarice i drugovi…”.U 58. nizanki o karitativnoj djelatnosti bl. Alojzija Stepinca temeljem dokumenata vidi se nadbiskupovo zauzimanje za uhićene na popisu pronađenom kod partizana te zbog toga žestoka kritika ustaških vlasti.Reportaža opisuje župu Pohođenja Marijina u Orašcu, smještenoj između Trstenog i Zatona, koja je ujedno i marijansko svetište Gospa od Orašca u Dubrovačkoj biskupiji.U ovom broju Glasa Koncila nalazi se i mjesečnik “Prilika” s glavnom temom naslovljenom: “Gdje je Božić u kiču?” (tv, gk)