Glas Koncila br. 8/2019.

INTERVJU: DR. ESTHER GITMAN
DR. DUŠKO RADULOVIĆ
NOVA PRILIKA
Most između Kine i EU-a gradi se u Hrvatskoj
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
ZADAR
Bez kompromisa protiv moralne sramote
DINKO ŠEBEČIĆ
DR. ANTO ČARTOLOVNI
VAPAJ UBIJENE DJECE
REPORTAŽA IZ RETKOVACA

Naslovnica »Glasa Koncila« br. 8. u tekućoj 2019. godini posvećena je konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu u ponedjeljak 18. veljače pod nazivom »Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme u Europi: Kojim putem naprijed?« u organizaciji Europskoga saveza za nedjelju. Hrvatski savez za nedjelju predstavili su zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir i fra Božo Vuleta, koji je eurozastupnike iz drugih zemalja upozorio na apsurd koji se događa u Hrvatskoj, koji negativno utječe na čitavo hrvatsko društvo: »Dosadašnje vlade Republike Hrvatske neshvatljivo su i neprihvatljivo, na štetu radničkih prava, štitile prohtjeve velikih trgovačkih lanaca, većinom stranih kojima u matičnim zemljama nisu dopuštena takva kršenja radničkih prava«.

»Političko odbijanje referendumskih inicijativa još je jednom očitovalo ne samo postojanje nego i djelovanje tzv. neformalne velike koalicije i skrivenih tutora koji njome upravljaju. Tu činjenicu više ne mogu previdjeti ni prosječni hrvatski birači, te ni oni koji su u silnoj potrebi za boljitkom do sada romantičarski gledali na pojedine političke stranke, više ne će moći upadati u tu zabludu.«, sažetak je komentara glavnoga urednika Ivana Miklenića pod naslovom »Politička odluka«. U njemu se osvrće na odluku donesenu u Hrvatskom saboru u petak 15. veljače kojom se odbija raspisati referendume na zahtjev građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj i svih onih više od 400 tisuća birača koji su ih potpisali.

»Nadbiskup Stepinac zaslužio je najviše židovsko priznanje«, naslovljen je središnji intervju s dr. Esthher Gitman, autoricom knjige »Alojzije Stepinac – stup ljudskih prava«. Temeljem mnoštva dokumenata pronađenih u inozemnim i domaćim arhivima prikazuje djelatnost zagrebačkog nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca u doba NDH u spašavanju Židova, Srba i svih ugroženih, njegov odnos prema onodobnim vlastima i poglavniku Anti Paveliću. Među brojnim nadasve zanimljivim temama posebnu će pozornost, zasigurno, privući njezina ocjena Efraima Zuroffa, dugogodišnjeg ravnatelja Centra Simona Wiesenthala i židovskog povjesničara Gideona Greifa: »Spomenuta gospoda nisu spremna za razgovor, tj. argumentirano znanstveno sučeljavanje u kojem bismo zajednički došli do nekih zaključaka ili ih korigirali, i to je jedan od razloga zašto sam do sada bila pozivana držati predavanja po cijelom svijetu, jedino ne u Izrael.«

»Zapažanja« Đurđice Ivanišević Lieb u novom broju Glasa Koncila, naslovljena: »Kad bi svi u Hrvatskoj igrali za Hrvatsku…«  uz niz zanimljivih i aktualnih tema vrlo umješno povezuje nogometno izgaranje za pobjedom sa svim ostalim javnim djelatnostima u Hrvatskoj.

Dinko Šebečić, pastoralni vijećnik  u rubrici »Vjernici laici aktivni u Crkvi« svjedoči o svojoj vjeri, odrastanju i zauzetosti u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi.

Drugi nastavak nizanke o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu donosi i potresan slučaj iz Novog Sela Glinskog u kojemu je među ubijenom djecom bilo i nerođeno dijete u utrobi majke koja je bila u visokoj trudnoći ubio geler i koje je spasilo život svojoj majci.

Dr. Duško Radulović objašnjava kako i s kojim projektima vjerske zajednice mogu doći do sredstava europskih fondova.

Promišljanje dr. Ante Čartolovnija, docenta na Hrvatskome katoličkom sveučilištu, o izazovima transhumanizma, posthumanizma i novih tehnologija donosi novi »Teološki osvrt«.

»Duboko duhovno oranje slavonske ravnice« naslov je reportaže iz župe Preslavnoga Imena Marijina Retkovcima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.