Glas Koncila br. 8/2017.

INTERVJU: ROBERT COLQUHOUN
ODLAZAK »LIJEČNIKA DUŠA« MONS. TOMISLAVA IVANČIĆA
»Isuse, hvala što sam Ti smio služiti«
VERICA INJIĆ
KOMENTAR
ZAPAŽANJA
PAPIN POZIV
Za kulturu prihvaćanja izbjeglica
HODOČASTIO SV. JAKOVU
MILE KRIŽANOVIĆ
FIZIOTERAPEUT S INVALIDITETOM
REPORTAŽA: VRBOVSKO

Otvaranje 11. europskog prvenstva svećenika u malom nogometu na kojemu se u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji okupilo 220 svećenika iz 15 zemalja naslovna je tema novoga broja Glasa Koncila od nedjelje 26. veljače s istaknutom porukom kako je dijeljenje zajedništva snaga čovjekova života.

Dokle će u Hrvatskoj vladati neprincipijelnost – pita se u uvodnom komentaru urednik Ivan Miklenić potaknut njegovanjem takve prakse u medijima i tretmanu mogućih sukoba interesa. »Fenomen neprincipijelnosti glede postupanja represivnih odnosno mjerodavnih tijela kao i glede postupanja medija teško ranjava pravednost i istinu, a upravo to su zdravi temelji svakoga ljudskoga društva, pa i hrvatskoga«, napisao je u uvodniku urednik Miklenić.

S prvim danom korizme u 26 gradova Hrvatske započinje pred bolnicama molitvena inicijativa »40 dana za život«. Tom je prigodom sugovornik Glasa Koncila u intervjuu Robert Colquhoun, međunarodni koordinator, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog angažmana Hrvata u zaštiti života, a osvrnuo se i na protuprosvjednike. »Svi se događaji mogu tumačiti kao znak buđenja savjesti, javlja se otpor kada se stvari mijenjaju, a očito je da su srca i misli brojnih ljudi našim miroljubivim bdijenjem provocirani, da se mijenja kultura smrti«, istaknuo je Colquhoun.

Hodočasničko iskustvo pješačenja sv. Jakovu u Santiago de Compostelu ispričao je 67-godišnji Splićanin Ivica Bota koji je u 45 dana prošao 900 kilometara, tijekom kojih je – kako svjedoči – izmolio nekoliko milijuna Očenaša.

Dirljivu životnu priču u rubrici »Drugačiji su među nama« ispričao je i Marko Jurišanec, fizioterapeut koji je invaliditet osjetio na svojoj koži, ali je unatoč svim teškoćama zaposlen te aktivan u župi Martinska Ves.

Rubrika »Put u slobodu« tematizira ovisnost o hrani te kako pretilost utječe na kvalitetu života – iz perspektive osobne priče, ali i pogleda stručnjaka na to kakav psihoterapijski model može promijeniti navike povezane s prehranom.

Kao vjernica laikinja aktivna u Crkvi predstavljena je pastoralna vijećnica iz Delnica Verica Injić koja govori o svojem predanom župnom apostolatu.

Reportaža prikazuje život vjerničke zajednice župe sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom u Gorskom kotaru, koja svojim aktivnostima zasluženo nosi naziv župe Caritasa, duhovnosti i životnih ispovijedi.

Na 40 stranica novog broja Glasa Koncila prati se život Crkve po (nad)biskupijskim središtima, pa je tako veći izvještaj o prvom spomendanu rušenja franjevačkog samostana u Karinu, zasjedanju biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, susretu organizatora predbračnih tečajeva u Splitu te vjerničkim okupljanjima uz Dan bolesnika.

Ispisan je i nekrolog o pokojnom svećeniku mons. Tomislavu Ivančiću, istaknutom teologu i liječniku duše.