Glas Koncila br. 9/2022.

SIMPOZIJ O OPĆEM SVEĆENIŠTVU SVIH VJERNIKA I O SVEĆENIŠTVU SVEĆENIKA
»Biskupima i svećenicima dobro će činiti ako se pitaju: ‘Kako stoje stvari s mojim blizinama?’«
INTERVJU: UKRAJINSKI GRKOKATOLIČKI ARHIEPISKOP BORIS GUDZIAK
VATIKAN
Papa pozvao da se na Pepelnicu moli i posti za mir
KOMENTAR
U FOKUSU
Pola stoljeća s »Radosnom vijesti«
25 GODINA RADIO-MARIJE
»Radio-Marija ima ponajprije molitelje«
KRAVARSKO
Počela gradnja prve crkve nakon potresa
MLADI MLADIMA
ZAGREB
Uz Dantea Matica hrvatska zakročila u sto osamdesetu
GORNJA VRBA
Počast žrtvama jugoslavenskih žandara
LJUDI NAŠIH DANA
OBITELJ I MEDIJI
TABLOID
REPORTAŽA: ŽUPA SV. ANE U VOLOSKOM

»Kako stoje svari s mojim blizinama«? pitanje je koje je papa Franjo postavio na početku međunarodnoga simpozija »Za fundamentalnu teologiju svećeništva« koji je održan od četvrtka 17. do subote 19. veljače i kojim se otvara novi broj Glasa Koncila, priređen za nedjelju 27. veljače.

Iako je novi broj Glasa Koncila otisnut prije formalne ruske agresije na Ukrajinu, koja je započela ranoga jutra u četvrtak 24. veljače, katolički tjednik donosi nekoliko tema povezanih s napetostima na istoku Europe. U središnjem intervju govori arhiepiskop  Ukrajinske grkokatoličke Crkve u Philadelphiji Boris Gudziak, koji je od 2013. godine predsjednik Ukrajinskoga katoličkoga sveučilišta u Ljvivu. »Ukrajina je granica između europske demokracije i agresivne kremaljske nostalgije za sovjetskom prošlošću. Taj demokratski pokus ima svoju cijenu«, istaknuo je u intervjuu među ostalim sugovornik.

Na naslovnoj stranici također započinje tekst koji donosi apel pape Franje vjernicima da o Pepelnici mole i poste za mir, a mir je i u fokusu komentara glavnoga urednika Glasa Koncila Branimira Stanića. »Kad hrvatski vjernici budu molili za mir u Ukrajini, kad budu vapili da ne bude žrtava i krvoprolića, smiju možda nenametljivo usuditi se zatražiti Gospodina da se i hrvatske vlasti umiju ispravno postaviti prema novonastaloj svjetskoj krizi i biti potpora bratskomu ukrajinskomu narodu; smiju, moleći za mir u Ukrajini, zavapiti Gospodinu da se oni koji imaju nečasne namjere prestanu poigravati hrvatskom državom i u nastojanju da je oslabe rabiti ju kao svoju marionetu u sukobima koji se najavljuju«, piše u komentaru Stanić.

Među ostalim temama koje donosi novi Glas Koncila su i sinodske inicijative iz različitih dijelova Hrvatske. Predstavljen je i slučaj 59-godišnjeg Zagrepčanina Dubravka Šajničkoga koji je o Stepinčevu hodočastio iz Dubrave pred zagrebačku prvostolnicu, prilikom čega je bio teško fizički napadnut. Rubrika Reportaža čitatelje vodi u sunčano Volosko, mjestašce nadomak Opatije, i upoznaje život njegove  marljive zajednice vjernika koja se okuplja oko župe sv. Ane i impozantne župne crkve koja nosi epitet katedrale. Uz novi Glas Koncila dolazi i mjesečni magazin »Prilika«.