ISTO GLEDATI, A RAZLIČITO VIDJETI Čišćenje srca i pogleda

Foto: Shutterstock

Ljudske oči i fotoaparat imaju sličnosti, ali se u bitnom razlikuju. Fotoaparat »uhvati« stvarnost onakvu kakva je u trenutku fotografiranja i »zaledi« je. Oko, naprotiv, stvarnost komentira i oblikuje, nešto joj dodaje, a nešto oduzima. Razlozi za takvo djelovanje oka leže u mnogim drugim faktorima koji sudjeluju u procesu gledanja i stvaranju izgleda. Primjerice, kada se promatra krajolik, o njegovu izgledu odlučuje ne samo oko, nego i vrijeme. Pogled na planinu ili s planine nije isti kad je dan sunčan i kad je oblačno. Osim izvanjskih čimbenika u kreiranju slike o krajoliku uključena je i čovjekova nutrina. Priroda izgleda drukčije kad je čovjek radostan, a drukčije kad je umoran, pospan ili neraspoložen. Isto vrijedi i za promatranje ljudi. Kad dvojica gledaju treću osobu, različito će vidjeti tu istu osobu. Razlog leži u čovjekovoj nutrini. Ako su u srcu zavist ili ljubomora, gledanje će biti pod njihovim utjecajem, a ako je ljubav, osoba će drukčije izgledati.

Biseri koji ostaju

Dvije žene razgovaraju.

Čovjek drukčije gleda na sebe i na druge kad to čini u vjeri, nadi i ljubavi. Neprijatelj se tada može promijeniti i pretvoriti u prijatelja, a na uspjeh, bogatstvo ili tragediju gleda se iz druge perspektive nego prije.

Jedna kaže drugoj: »Samo da vidiš kakva je moja susjeda, kako su joj djeca prljava, a o kući da ti ne govorim! Pogledaj onu robu što ju je objesila da se suši. Pogledaj kako su prljave košulje i ručnici.« Prijateljica se primaknu prozoru pa će: »Draga moja, njezino rublje je čisto, ali tvoj prozor je prljav.« Kao što je u srcu uzrok iskrivljenoga gledanja, isto je tako u njemu ključ za ispravljanje gledanja. Gledanje se mijenja kad se srce čisti, a čišćenje počinje sviješću kako oko funkcionira. Ako je netko svjestan da oko najčešće ne vidi stvarnost kakva jest, nego da je gleda kroz razne filtre, pazit će da ne apsolutizira svoju sliku o nekome.

Čovjek drukčije gleda na sebe i na druge kad to čini u vjeri, nadi i ljubavi. Neprijatelj se tada može promijeniti i pretvoriti u prijatelja, a na uspjeh, bogatstvo ili tragediju gleda se iz druge perspektive nego prije. »Što ti je donijelo prosvjetljenje?« »Radost.« »A što je radost?« »Shvaćanje činjenice da si, onda kada si sve izgubio, izgubio samo igračku.« Sestra Elvira objašnjavala je momcima koji su tek ušli u zajednicu »Cenacolo«, a prije toga bili upali u ovisnosti o drogi i alkoholu: »Vi ste biseri. Pali ste u blato i isprljali ste se. Sada se čistite i perete. Kad budete potpuno čisti, shvatit ćete da ste ostali biser.«