HODOČASNIČKO LJETO Do »Marijinih kuća« u Aljmašu, Mariji Bistrici, Sinju i na Trsatu!

Ljeto – najbolje doba za igru i hodočašća… u brojna hrvatska marijanska svetišta! Društvenu igru o tome darujemo vam “u srcu” našega “Maka”, a nešto više o “Marijinim kućama” iz te igre pročitajte na ovoj stranici!
MARIJA BISTRICA
Svetište Majke Božje Bistričke – Zagrebačka nadbiskupija

 

Smjestilo se…

…u Hrvatskom zagorju, 40 km sjeveroistočno od grada Zagreba, na sjevernom gorskom krilu Medvednice, u mjestu Marija Bistrica.

Časti se…

…čudotvorni kip Majke Božje s Djetetom Isusom u naručju, izrađen u drvu krajem 15. stoljeća. Na 250. obljetnicu ponovnoga nalaska kipa, 1935. godine, kip je okrunjen dvjema zlatnim krunama; veća je kruna ponad glave Presvete Djevice, a manja ponad Isusove.

Povijest svetišta…

…seže u 1684. godinu, kada je kip, nakon što je tijekom godina nekoliko puta bio skrivan od opasnosti koje su mu prijetile, posljednji put pronađen i postavljen na oltar. Od tada sve do danas traje štovanje Majke Božje Bistričke te su zapisana brojna uslišanja po njezinu zagovoru. Svetište u Mariji Bistrici postalo je hrvatsko nacionalno svetište 1715., kada je Hrvatski sabor podigao veliki zavjetni oltar.

Slavi se…

…13. srpnja

 

TRSAT – RIJEKA
Svetište Gospe Trsatske – Riječka nadbiskupija

 

Smjestilo se…

…na najsjevernijem dijelu Kvarnera, na brdu Trsat, povijesnom dijelu grada Rijeke, ponad kanjona rijeke Rječine. 

Časti se…

…čudotvorna slika Majke Milosti iz 14. stoljeća. Zbog štovanja koje joj je iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. 

Povijest svetišta…

…bilježi se od 10. svibnja 1291. godine, kada je, prema višestoljetnoj predaji, na čudesan način iz Palestine stigla Nazaretska kuća. Kućica je na mjestu današnje bazilike Gospe Trsatske boravila do 10. prosinca 1294., kada je isto tako čudesno prenesena u talijanski grad Loreto, gdje je i danas. Neutješnim Trsaćanima papa Urban V. poslao je 1367. sliku Majke Božje koja se danas časti kao Gospa Trsatska.

Slavi se…

…10. svibnja 

 

SINJ
Svetište Gospe Sinjske – Splitsko-makarska nadbiskupija

 

Smjestilo se…

…u Cetinskoj krajini, u Dalmatinskoj zagori, uz rijeku Cetinu, na 320 m nadmorske visine, u povijesnom gradu Sinju.

Časti se…

…čudotvorna slika Majke od Milosti koju su 1687., bježeći pred turskim napadima, franjevci iz Rame donijeli u Sinj. Nakon pobjede 1715. zahvalni vojnici i časnici skupili su sredstva i dali izraditi zlatnu krunu kojom je splitski nadbiskup Stjepan Cupilli okrunio sliku 1716. godine.

Povijest svetišta…

…započinje već krajem 17. stoljeća, kada je pobožni puk hodočastio čudotvornoj slici. No pravi razvoj svetišta počinje 1715., kada je mala četa Sinjana, utječući se Majci Božjoj, večer uoči blagdana Velike Gospe, 14. kolovoza, obranila Sinj od osmanskih napada. U čast te pobijede svake se godine već više od 300 godina trči poznata Sinjska alka.

Slavi se…

…15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe

 

ALJMAŠ
Svetište Gospe Aljmaške – Đakovačko-osječka nadbiskupija

 

Smjestilo se…

…na tromeđi Slavonije, Bačke i Baranje, na desnoj obali gdje Drava utječe u Dunav u mjestu Aljmaš.

Časti se…

…čudotvorni kip Gospe od Utočišta. Nakon što je prvi Gospin kip izgorio 1846. u velikom požaru, biskup Josip Juraj Strossmayer 1857. darovao je novi (današnji) Gospin kip. On je tijekom rata 1992. nađen oštećen u ruševinama aljmaške crkve. Sveti Otac Ivan Pavao II. tijekom svojega trećega apostolskoga pohoda Hrvatskoj 2003. na svečanom euharistijskom slavlju u Osijeku okrunio je kip Gospe Aljmaške. 

Povijest svetišta…

…seže u 1704., kada je Gospin kip zbog vjersko-političkih progona iz sela Lug prenesen u Aljmaš. Kako je kip Gospe u Aljmašu pronašao “utočište”, otada se štuje kao “Gospa od Utočišta”. Tijekom stoljeća svetište je doživjelo mnoga stradanja, a posljednje je ono u Domovinskom ratu 90-ih godina prošloga stoljeća. 

Slavi se…

…15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe