IZ VJEROUČITELJEVE BILJEŽNICE: “PROŽDRLJIVCI VREMENA”

Foto: Shutterstock

Promatram ljude oko sebe. Uglavnom nekamo jure i žure. Slušam ljude oko sebe. Uglavnom govore: “Nemam vremena”. To je prava zagonetka: Kako to da se u današnje vrijeme vremena nema, a kažu da se u davna vremena imalo vremena?! Današnje vrijeme obiluje raznim tehničkim pomagalima koja čovjeku omogućuju brže obavljanje posla. Tako imamo: brzi internet, brze automobile, brzo čitanje, brzi tečaj stranoga jezika, brzu dijetu, brzi kolač itd. Sve je brzo, pa i čovjek. Po nekom logičkom zaključivanju, brzi čovjek trebao bi imati više vremena. No baš naprotiv!

Gdje vrijeme prolazi najbrže

Brzom čovjeku, jer je sve oko njega brzo, i vrijeme prolazi brzo! Ne znam jeste li se kad zapitali na kojem mjestu vrijeme najbrže prolazi? Pitanje je zanimljivo, a odgovor još zanimljiviji. Iznenadit ćete se, ali odgovor nije: “U brzom automobilu”, nego: “Na stolici pred računalom ili TV-om, odnosno s mobitelom u ruci ili u trgovačkom centru”! Na tim mjestima, ma samo dok trepnete prođu sati i sati. Čini ti se: “Samo ću (kratko) pogledati”, i otvoriš jedan portal, a onda te on odvede na pet drugih. Slično i na fejsu: “Samo ću brzo ažurirati svoj profil”, a onda ostaneš na svojem i na tuđim fejsima duuugo, duuugo. I pitaš se: “Kako je tako brzo prošlo to vrijeme?” Virtualni svijet ne samo da vrijeme ubrzava nego ga i jede; baš doslovce guta.

Ništa drukčije nije ni u trgovačkim centrima. Nedjelja u kojem od njih prođe u hipu, ali zato svaka minuta nedjeljne mise traje čitavu vječnost! To uopće ne začuđuje ako se zna da je crkva mjesto gdje vrijeme prolazi najsporije. Eto, u takvoj su situaciji suvremene obitelji. Je li tako i kod tebe? U tvojoj obitelji?

Koga “počastiti” svojim vremenom

Nažalost, virtualni je svijet ušao u obiteljske domove i doslovce ih zaposjeo nezaustavljivo se šireći. Broj “proždrljivaca” vremena iz dana u dan se množi i sve su “pametniji”. Primjerice, u obiteljima je u početku bio jedan televizor, a sada svaki član obitelji ima svoj; bilo je jedno računalo, a danas svatko ima svoje računalo. O mobitelima pak da se ne govori. Jedna osoba ima nekoliko mobitela jer stalno izlaze novi modeli koji su sve više i više “pametni” pa treba pratiti trend. Znam, vremena se mijenjaju; današnje su prilike takve da tehnička pomagala uvelike olakšavaju život.

Pa ipak, zapitaj se, broji li se tvoje vrijeme provedeno na internetu, uz TV ili mobitel u minutama ili satima? Ako je riječ o satima, previše hrane daješ “proždrljivcu vremena”! Sjeti se, jednom ćeš pred Bogom odgovarati za svaki zalogaj koji si dao “proždrljivcu” jer te si zalogaje otkidao od obitelji, od prijatelja, od Boga… Okreni se oko sebe: pogledaj koga bi mogao počastiti svojim vremenom, i to obilno. A “proždrljivac vremena” neka ide na dijetu! Već danas. Bez odgađanja. Do daljnjega.

s. Krista Mijatović