IZIŠAO PRVI NOVOGODIŠNJI MAK »Novi u novoj!«

IZBORNIK »VATRENIH« ZLATKO DALIĆ ODGOVARA MAKOVCIMA
»Opet ćemo učiniti hrvatski narod ponosnim i sretnim«
MOLITVENE GESTE NAS UČE…
PAPA NAS POTIČE NA PROMIŠLJANJE
Na što sam pozvan? Tko ću postati?
ŠTO ZNAČI BITI MISIONAR »OD GLAVE DO… SRCA«
PISMA IZ MISIJA
MINISTRANTSKI KUTAK
Znate li što je to korporal?
VELIKO OTKRIĆE U MAKOVU DRAMOLETU
Vaga na kojoj je poželjno i potrebno – debljati se!
VJEROISTRAŽITELJI ZA UČENIKE OD 1. DO 4. RAZREDA
S prijateljem Isusom – pronaći pravi put i najveći dar!
PSIHOTEST UZ »SVJETSKI DAN MIRA«
Jeste li svađalice ili mirotvorci?
SJEĆANJE NA DUGOGODIŠNJEG MAKOVA SURADNIKA
Dobri brat Stjepan
NEDJELJOM ZA ISUSOVIM STOLOM
Ljubljena smo djeca Božja
PRIČA POSVEĆENA DON PETRU ŠIMIĆU
Kada su prsti pucketali
BLAŽ VAM ODGOVARA
Roditelji najviše vole darove koji se ne kupuju
PROLETUŠE SA SVIH STRANA
Jesu li »koronabrige« donijele više vremena za knjige?
GLAVOLOMKE, PITALICE, ZAGONETKE…
Enigmatska poslastica – osmosmjerne »trojke«!
NOVA IGRA: ČOVJEČE, »PODOBRI« SE!
Sa 12 svetih osoba u svih 12 mjeseci godine

Pod geslom i naslovom uvodnika »Novi u novoj!«, iz tiska je izišao siječanjski broj »Maloga koncila – Maka«, dječjega mjesečnika s obiljem vjerskog i vjeronaučnog sadržaja. I pozivom svojim čitateljima da budu »novi« – vedriji, susretljiviji i bolji – prema Bogu i svojim bližnjima; ali i novim sadržajima u svojim već »starim« rubrikama, siječanjski »Mak« nastojao je dokazati da prolasci starih i dolasci novih godina nisu tek »ponavljanje i kruženje« uvijek istih dana i blagdana.

Tako u novim »Vjeroistražiteljima« – prilogu za učenike od 1. do 4. razreda Osnovne škole – i ponavljanje gradiva postaje istinska pustolovina, kroz koju djecu vode omiljeni istražitelji Klara i Ivan. Kako odgovoriti na Isusov poziv ili pronaći najveći životni dar, tek su neka od siječanjskih pitanja na koja će odgovore tražiti kroz različite zadatke, a pronaći ih i u digitalnim sadržajima gdje im o tome govore i slikarica, i književnik, i drugi provjereni tragatelji za vjerom.

Novost su i video sadržaji na Makovoj mrežnoj stranici, gdje će makovci pronaći dodatnu uputu sadržaju iz rubrike »Znam sam«, ali i osobitu »poslasticu«: razgovor s izbornikom »Vatrenih« Zlatkom Dalićem! Koja utakmica hrvatske reprezentacije mu je bila najdraža, koja najteža te druga stručna nogometna pitanja postavili su mu makovci i makovice koji i sami treniraju nogomet!

Sasvim nova, nikad viđena je i društvena igra iz siječanjskog broja, koja pod nazivom »Čovječe, ‘podobri’ se!«, poziva čitatelje da prvo sami dovrše izradu igre, a potom ju zaigraju i nauče na koje dane u 12 mjeseci slavimo 12 omiljenih svetih i blaženih osoba! Nova pisma iz misija dolaze iz Zambije i Ugande, uz potresnu vijest o napadu na »Makovu« misionarku s. Vedranu i poziv da se moli za nju. Na poseban način MAK se oprašta i s dugogodišnjim suradnikom, dobrim bratom Stjepanom Dilberom, koji je naraštaje čitatelja učio kako i malim darovima činiti velika, nova djela za misije! U »Ministrantskom kutku«, uz priču ministranta Jure kako su birali novi Marijin kip za župnu crkvu, nova »nepoznata« riječ iza koje se krije poznati predmet je »korporal«. »Blaž« znatiželjnima odgovara kako se boriti protiv lošega te hoće li on »zamijeniti Modrića«, a »Marta« u dnevniku opisuje svoju »superjunakinju« mamu. Uz uobičajeno obilje katehetskih zadataka za prvopričesnike, poticajnih tekstova za nedjeljne mise; uz lijepe priče za razne uzraste, svetačke zgodice, testove, šale, glavolomke, pitalice, križaljke ili zanimljivosti sa svih strana – kao novost koja zaokružuje sve vezane uz novozapočetu godinu jest otkriće »Božje vage« (u rubrici »Dramolet«), na kojoj je poželjno i potrebno – »debljati se«, dobivati »kilograme«!