IZNENAĐENJE MLADOM MINISTRICOM OKOLIŠA Švedska između klime i politike

Foto: Profimedia | Nova švedska ministrica klime i okoliša Romina Pourmokhtari

Novoizabrani švedski premijer Ulf Kristersson imenovao je Rominu Pourmokhtari ministricom klime i okoliša. Ona je tako, u svojoj 26. godini, postala najmlađa ministrica u političkoj povijesti Švedske. Mnoge je iznenadila pojava djevojke u švedskoj izvršnoj vlasti. Romina Pourmokhtari nema nikakva iskustva u području zaštite okoliša ili klimatskih poremećaja, njezin je životopis kratak i »tanak«, čini se da nije završila studij političkih znanosti niti je ikada radila u državnim institucijama. Iranskoga je podrijetla, nije udana, a bila je predsjednica mladeži Liberalne stranke. Njezin je izbor, naravno, unutarnja stvar Švedske, ali dopušta glasno razmišljanje o sprezi ekologije i politike.

Feminizam i kućni ljubimci

Malo je vjerojatno da izborom aktivistice bez političkoga pedigrea nova švedska vlada zanemaruje područje okoliša i klime. Naprotiv, Švedska je zemlja koja vrlo često predvodi europsku zelenu politiku. Stoga ostaje otvoreno pitanje postoji li skrivena poruka ili neka namjera da baš Romina Pourmokhtari preuzme portfelj za brigu o okolišu.

U vrijeme kada se mnogi pitaju kamo je nestala Greta pojavila se, eto, Romina. Mlada liberalna aktivistica koja promiče otvorene granice za imigrante postala je ministrica desne vlade u Švedskoj. U međuvremenu je sedam godina mlađa Greta Thunberg počela koketirati s nuklearkama

Nakon (završenoga?) studija bila je konobarica u iranskom i indijskom restoranu brze hrane, a tijekom stanki davala je instrukcije iz matematike i biologije… Jedine aktivnosti koje se u njezinu životopisu mogu povezati s ekoloških etiketama su sudjelovanja u građanskim inicijativama oko spolnoga odgoja, promicanje feminizma kroz liberalne projekte i šetnje kućnoga ljubimca.

Skandinavska klimatska agenda

Moguće je da novoj švedskoj vladi treba mlad i neiskusan suradnik koji će poslušno slijediti i podupirati strategiju skandinavske klimatske i ekološke politike. Od osobe sa siromašnim profesionalnim i političkim iskustvom ne očekuje se čvrsto stajalište ni tvrdoglava vizija. Osim toga, s inauguracijom nove ministrice Pourmokhtari prestalo je, nakon 35 godina, postojati zasebno ministarstvo okoliša. U novoj je švedskoj vladi resor zaštite okoliša postao tek ured u sklopu ministarstva gospodarstva.

Mikael Karlsson, profesor znanosti o okolišu na sveučilištu u Uppsali, smatra da je ukidanje ministarstva za zaštitu okoliša u interesu klimatskih lobista: »Time se okolišni problemi reduciraju na klimatsku agendu, a u suženi se fokus vraća i nuklearna energija kao rješenje za emisije stakleničkih plinova. Ovi institucionalni manevri više nalikuju na prazna obećanja o klimatskim promjenama nego na ozbiljan politički program.« 

Greta i Romina

U vrijeme kada se mnogi pitaju kamo je nestala Greta, pojavila se, eto, Romina. Mlada liberalna aktivistica koja promiče otvorene granice za imigrante postala je ministrica desne vlade u Švedskoj. U međuvremenu je sedam godina mlađa Greta Thunberg počela koketirati s nuklearkama, stvarajući tako dodatan medijski kaos oko klimatskih politika, interesa i političkih ideologija. Intenzivno prodiranje mladih, često nedozrelih, ljudi u područje zaštite okoliša i planeta Zemlje može biti pokazatelj potrebe za ekološkim obraćenjem, ali i opasnost za manipulaciju naivnih ili neupućenih. Ekstremni primjeri zelenoga protesta mladih aktivista nedavni su nasrtaji i oštećenja umjetničkih djela Vincenta van Gogha i Claudea Moneta u galerijama u Londonu i Potsdamu.

Poruka Iranu?

Romina Pourmokhtari, nova švedska ministrica okoliša i klime, bit će, zapravo, podređena Ebbi Busch, ministrici gospodarstva i zamjenici premijera. Nije isključeno da je njezino imenovanje povezano s njezinim javnim prosvjedima protiv aktualne iranske politike prema ženama. Time bi njezin mandat, možda i privremeni, bio švedska lekcija iranskim vlastima o ljudskim pravima.

Bez obzira na to koji su povodi ili razlozi da se zaštita okoliša i klime povjeri neiskusnoj djevojci iranskoga podrijetla, švedsko pregrupiranje nove vlade pokazuje da su ekologija, zaštita okoliša i klime i priče o obnovljivim izvorima energije redovito spregnuti, ovisni, ali i kontaminirani političkim misijama.