JUNACI ŽIVE POKRAJ NAS Važno je potaknuti djecu i mlade na probijanje granica, na hrabrost, dobrotu i čestitost

Biblijski likovi stavljaju nam pred oči da se junaštvo sastoji od dobrote srca, od vjernosti Bogu i ustrajnosti u dobru, od puta predanja Božjoj volji, ali i da snaga Božja u čovjeku može biti neizmjerna

Sveučilišni profesor teologije iz Passaua, otac troje odrasle djece Hans Mendl prije nekoliko je godina pokrenuo projekt pod nazivom »Junaci žive pokraj nas!«. U njemu su studenti istraživali moralne, športske i vjerske uzore čestitosti i plemenitosti u njemačkom gradu Passauu i njegovoj okolici. Projekt je doživio velik uspjeh jer su, tragajući za malim ljudima koji su u svojem životu činili junačka, hrabra djela potaknuti dobrotom i plemenitošću, studenti otkrili velik broj osoba i predstavili ih javnosti. Možda bi takav projekt trebao i hrvatskim župama i mjestima. Tragajući za plemenitim ljudima i njihovim hrabrim djelima, zasigurno bi se mnogi uvjerili da postoji velik broj junaka u susjedstvu. Emisija »Hrvatska za 5« već dugi niz godina izvlačila je takve ljude iz zaborava i predstavljala ih gledateljima. Na taj način vježbala je oko publike da pronalazi snažne ljude i njihove pozitivne životne priče.

U ovim ograničenim, oskudnim, tmurnim vremenima maski i zabrana važno je potaknuti djecu i mlade na probijanje granica, na hrabrost, dobrotu i čestitost

U moralnom odgoju primjeri su najvažniji. Osobito je važno djeci da oko sebe imaju uzore čestitosti, primjere krjeposna života i moralnosti. U školskom je vjeronauku, a napose u župnoj katehezi, dobro isticati i poticati razgovor o biblijskim likovima i njihovim junačkim djelima. Lik Davida pred Golijatom, lik Mojsija, Ilije i Elizeja, sv. Pavla i drugi biblijski likovi stavljaju nam pred oči da se junaštvo sastoji od dobrote srca, od vjernosti Bogu, od svakodnevne vjernosti i ustrajnosti u dobru, od puta predanja Božjoj volji, ali i da snaga Božja u čovjeku može biti neizmjerna. U ovim ograničenim, oskudnim, tmurnim vremenima maski i zabrana, u kojima čak ni srednjoškolci više ne idu zajedno u kino – ne zbog pandemijskih ograničenja, nego zato što su zbog dugotrajnih mjera izgubili volju za bilo kakvim druženjem – važno je potaknuti djecu i mlade na probijanje granica, na hrabrost, dobrotu i čestitost.

Junaci žive oko nas – poruka je i mnogih filmova za djecu i odrasle. Tko još nije pogledao kultni film »Život je lijep«? U njemu glavni glumac, unatoč strašnim uvjetima logora, postaje junak vlastite obitelji i tako ju spašava od sigurne smrti. Filmske bajke odlikuju se i duhovnom pričom te se preporučuju djeci i mladima zbog poruke koju nose. Tako primjerice »Djevojčica sa žigicama«, »Čarobnjak iz Oza«, ali i fantazijske bajke poput »Ratova zvijezda« ili »Prstenove družine« pokazuju kako su junaci najčešće oni maleni, neznatni, oni na koje se na prvi mah ne pomisli da imaju zadaću drugima pokazati vlastito junačko srce i posvjedočiti za hrabrost i izdržljivost.

Požrtvovnost, hrabrost i istinoljubivost pozitivne su osobine junaka prema kojima djeca i mladi mogu razvijati pozitivne osobine. Posebice se djeci od 4. do 7. godine te karakteristike mogu isticati kroz bajke jer je to doba kada djeca vjeruju bajkama. Oni tada uz pomoć bajki intenzivno razvijaju maštu i fantaziju i to se razvojno doba naziva dobom bajki. Da dobrota, hrabrost i junaštvo ne bi ostali samo priča iz bajke, treba izoštriti pogled za dobrotu i plemenitost ljudi oko nas. Njihovu čestitost i plemenitost, ustrajnost u dobru treba otkrivati i svjedočiti i širiti oko sebe. Na taj način dobrota i ljepota čovjeka dolaze na vidjelo, šire se, rastu i potiču druge na nasljedovanje.