KAKO DJELUJE POSUDIONICA POMAGALA U ČAKOVCU Koja su pomagala najtraženija?

Foto: Shutterstock
Spomenka Tomašić, voditeljica posudionice pomagala, udruga »Pomoć neizlječivima« Čakovec

Na području Međimurske županije djeluje udruga »Pomoć neizlječivima« unutar koje djeluje posudionica medicinskih pomagala u kojoj se besplatno na privremenu uporabu posuđuju pomagala potrebitima da bi im olakšali svakodnevnicu. Posudionica se pokazala kao iznimno praktičan oblik pomoći jer teška i dugotrajna bolest često pogoršava financijsku situaciju u obitelji te je obitelj često u nemogućnosti kupiti potrebno pomagalo.

Pravo na pomagala na doznaku koju odobrava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nemaju svi koji imaju potrebu za njima jer prema pravilima neka pomagala, kao što je bolesnički krevet, bolesnik ne može ostvariti preko HZZO-a. Osim toga, pomagala koja se podignu na doznaku imaju određeno razdoblje za koje se odobravaju. Tako se na primjer antidekubitalni madrac može dobiti ponovno tek tri godine nakon uporabe. Ako postoji potreba prije toga vremena, posuđuje se iz posudionice na privremenu uporabu.

Nakon otpusta iz bolnice bolesniku je odmah potrebno određeno pomagalo, a liječnik obiteljske medicine tek po otpustu iz bolnice može napisati doznaku, što znači da do realizacije pomagala treba proći određeno vrijeme. U takvim situacijama od značajne je pomoći posudionica pomagala…

Nakon otpusta iz bolnice bolesniku je odmah potrebno određeno pomagalo, a liječnik obiteljske medicine tek po otpustu iz bolnice može napisati doznaku, što znači da do realizacije pomagala treba proći određeno vrijeme. U takvim situacijama od značajne je pomoći posudionica pomagala. Posuđuju se tako bolesnički kreveti, antidekubitalni madraci, invalidska kolica, ormarići za hranjenje, hodalice, aspiratori, oksigenatori, toaletne stolice i kolica, hodalice i štake. Pomagala najviše trebaju bolesnici koji boluju od neizlječivih bolesti, umirući, palijativni bolesnici koji posljednje vrijeme života žele provesti u svojoj obitelji.

Najviše se traže bolesnički kreveti, antidekubitalni madraci, invalidska kolica, hodalice i pelene. Posuđivanje pomagala potpuno je besplatno. Obitelj ima obvezu preuzeti i vratiti pomagalo vlastitim prijevozom u ispravnom stanju. Pomagala se posuđuju na neodređeno razdoblje, ovisno o potrebi bolesnika. Pomagalo se izdaje na temelju fotokopije specijalističkoga nalaza ili otpusnoga pisma bolesnika iz kojega je vidljiva potreba za određenim pomagalom. Liječnici najčešće u otpusnom pismu pišu šifru D 51.5., što znači palijativna skrb.

Pomagala se posuđuju i vraćaju u prostoriju udruge u Katoličkom domu Čakovec ili u prostor Međimurske županije – bivša vojarna. Ljudi kojima pomagalo više ne treba, a ako nemaju obvezu njegova povrata HZZO-u, mogu pomagalo ili pelene donirati toj udruzi kako bi ona dalje mogla pružati pomoć svima kojima je to potrebno. (JP)