KAPELŠČAK – MJESTO GDJE JE UHVAĆEN MATIJA GUBEC Kapelica čuva slavni spomen

Na obroncima Medvednice (77)

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Katarine na Kapelščaku
Na tom mjestu vodile su se završne bitke seljaka s plemićkom vojskom. Prema legendi na Kapelščaku je uhićen vođa bune Matija Gubec.

Na planinarskoj stazi br. 39 od Stubičkih Toplica prema vrhu Medvednice na 247 m visine nalazi se zaravan Kapelščak s kapelom sv. Katarine, deset metara visokim zavjetnim križem iz g. 2001. i spomenobilježjem na Seljačku bunu iz g. 1573. Općina Stubičke Toplice obnovila je kapelu i memorijalno-povijesni lokalitet g. 1994. zajedno s uređenjem župne crkve i perivoja.

Groblje pobijenih pobunjenih seljaka

Na tom mjestu vodile su se završne bitke seljaka s plemićkom vojskom. Prema legendi na Kapelščaku je uhićen vođa bune Matija Gubec.

Tamo se od g. 1622. nalazila veća crkvica za koju se pretpostavlja da je bila župna crkva Stubičkih Toplica. Kraj nje se prostiralo groblje pobijenih pobunjenih seljaka. Godine 1749. u kapeli su se nalazile kripte plemićkih obitelji stubičkoga kraja: Vojković, Malakoci i Mlinarić. Do g. 1808. u njoj su bila tri drvena oltara s posvetom sv. Katarini, Presvetomu Trojstvu i sv. Ruži te drveni toranj s dva zvona. Sredinom 19. st. sakralni je objekt propao zajedno s okolnim grobljem. Novu manju kapelu današnjega oblika izgradio je g. 1868. seljak Josip Šipek o vlastitom trošku. Nju je oštetio potres g. 1880., ali je obnovljena i blagoslovljena g. 1882. zahvaljujući župniku Josipu Cigleru.

Zavjetni križ za 2000. obljetnicu kršćanstva

Crkvica je četvrtastoga tlocrta (5 x 3,5 m) s jednostavnim plošnim pročeljem, vratnicama šiljastoga dovratka, rešetkastim vratima, zidanim tornjićem s metalnim križem na vrhu, kosim krovom i ravnim začelnim zidom. Na stražnjoj strani u unutrašnjosti u plitkoj niši apside s kamenim priljubljenim oltarnim stolom postavljena je slika sv. Katarine. Na kapeli su probijeni bočni lučni prozori sa svake strane po jedan. Zavjetni križ za 2000. obljetnicu kršćanstva podignuli su župljani Stubičkih Toplica sa župnikom Filipom Lucićem.

Mise su povremeno prema nakanama vjernika.