KATOLICI, I NEDJELJOM Dosljednost, bez iznimke

Foto: Shutterstock

Bila je subota. Jedan je katolik, otac dvoje male djece, išao obaviti nekoliko važnih stvari za svoju obitelj: tržnica, banka, pranje auta… Tih mu je dana bio i rođendan pa je želio, skromno, ali iskrena srca, počastiti svoje prijatelje iz molitvene zajednice koja se redovito sastaje nedjeljom u njegovoj župi. Stvari su se odužile. Njegova supruga, trudna s trećim djetetom, trebala je njegovu pomoć i on je krenuo kući a da nije obavio zadnju stvar koju je planirao, nije kupio piće za čašćenje prijatelja.

Došla je nedjelja. Taj je katolik, sa svojom obitelji, bio na misi. Za njega i njegovu suprugu nedjelja je najvažniji dan u tjednu. U potpunosti ga posvećuju Bogu i obitelji. Nastoje izbjegavati kupnju nedjeljom i ne sjećaju se kad su zadnji put išli u trgovinu na taj sveti dan. Međutim, te su nedjelje otišli po piće koje dan ranije nisu stigli kupiti. Dok su obavljali kupnju, njegova je supruga primijetila nešto neobično. Dvije su ih djevojke, u svojim dvadesetim godinama, mobilnim aparatima kriomice fotografirale. Supruga je mislila da to čine jer prepoznaju njezina muža, televizijskoga voditelja, i nije na to obraćala veliku pozornost. No nakon obavljene kupnje dvije su djevojke prišle katoliku dok je stavljao pića u automobil. Počele su ga, vrlo neugodnim tonom, napadati jer je »licemjeran« kršćanin, »veliki katolik« koji se, kao takav, zalaže za neradnu nedjelju, a svojim životom čini suprotno. Priznale su mu da su ga fotografirale i zaprijetile da će javno objaviti i fotografije i tekst kako bi »pokazale kakav je stvarno«.

Katolik se nije s djevojkama prepirao. Ostao je miran. Rekao im je da je to iznimka. No bio je svjestan da su djevojke ipak donekle u pravu: bio je uhvaćen u nedosljednosti. One su bile grube. Bile su zlonamjerne. Ali bile su u pravu. Katolika je taj događaj potresao. Razmišljao je o svim svojim naizgled bezazlenim »nedosljednostima«. I shvatio je da svaka mala »iznimka« čini lakšom sve buduće »iznimke«. Zar razne »iznimke« nisu razvodnile vjeru tolikih vjernika? Te su djevojke, premda neprijateljski raspoložene, ipak učinile neko dobro. Pozvale su katolika na dosljednost bez iznimke!