U suočavanju s teškim dijagnozama poput malignih bolesti ili raznih kroničnih ili rijetkih bolesti te raznih drugih zdravstvenih problema čije je liječenje dugo i neizvjesno ljudi su često skloni »hvatati se za slamku« te pokušati tražiti pomoć izvan dosega medicine utemeljene na dokazima. Iako razni alternativni oblici pomoći (poput liječenja biljem, akupunkture i slično…) mogu biti dobra nadopuna klasičnomu liječenju, jasno uz liječnički nadzor, postoje i oni koji su neučinkoviti, moguće i štetni. Takvi oblici lijekova često se nude na platformama društvenih medija, elektroničkom poštom ili preko oglasnika s vrlo privlačnim naslovima koji nude instantna rješenja poput: »Uz ovaj lijek više nisu potrebne naočale!«; »Ovo Vam liječnici ne će reći!«; »Učinkovit lijek izliječio od raka u mjesec dana!«; »Čudotvorni lijek za čišćenje krvnih žila koji skrivaju liječnici i farmaceuti!« Da bi potkrijepili te činjenice, u takvim se tekstovima donose i intervjui s poznatim liječnicima ili poznatim osobama koje »svjedoče« o učinkovitosti lijeka.

Stručnjaci navode da je većina lijekova kupljenih preko sumnjivih internetskih trgovina krivotvorina koja može sadržavati svašta, od zašećerene vode do smrtonosnih teških metala

Tako je na primjer u jednom oglasu iskorišten identitet našega znanstvenika Ivana Đikića u kojem je navedeno: »Za one koji imaju bolove u zglobovima, koljenima i kukovima pomoći će vam lijek koji 100 posto prodire u zglobove i popravlja hrskavicu. Bolni zglobovi bit će stvar prošlosti, prirodni lijek će vam pomoći. Stvorio sam lijek koji popravlja 100 posto zglobova čak i u dobi od 90 godina.« Nadalje, ukraden je identitet predstojnika Sveučilišne klinike za dijabetes »Vuk Vrhovec« doc. dr. Darija Rahelića u oglasu o čudotvornom lijeku za liječenje dijabetesa u kojem je navedeno: »Govorim o novom razvoju koji se zove SugaNorm. Ovo je lijek koji vam omogućava da u najkraćem mogućem roku, doslovno za 4 dana, potpuno zaboravite na fluktuacije šećera u krvi i za 2-3 mjeseca potpuno vratite funkciju gušterače.« Sličnih primjera ima mnogo. Iako je naknadno u medijima javnost obaviještena da je riječ o krađi identiteta i da su ti oglasi lažni, šteta je učinjena i dio građana već je posegnuo za narudžbom »čudotvornoga lijeka«. Osim što će izmamiti puno novca, takvi lijekovi opasni su za zdravlje i život.

Sastojci opasni za zdravlje i život

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da se preko interneta prodaje oko 50 posto krivotvorenih lijekova. Na stranicama Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) za krivotvorene lijekove navedeno je sljedeće: »Krivotvoreni lijekovi su lijekovi koji su s ciljem prijevare krivo označeni s obzirom na identitet i/ili podrijetlo, a mogu sadržavati ispravne ili krive sastojke, biti bez djelatnih tvari ili sadržavati pogrešne količine djelatnih tvari te biti u krivom ili krivotvorenom pakiranju.« Nadalje navode: »Stoga HALMED upozorava hrvatske građane da lijekove, iz sigurnosnih razloga, kupuju isključivo na ovlaštenim prodajnim mjestima jer se tamo nalaze provjereni i odobreni lijekovi.« Stručnjaci navode da je većina tih lijekova kupljenih preko interneta krivotvorina koja može sadržavati svašta, od zašećerene vode do smrtonosnih teških metala. Analize lažnih lijekova pokazale su sadržaj raznih otrovnih tvari poput arsena, borne kiseline, olovnih boja za ceste, sjajila za parkete, teških metala, ciglene prašine, boje za zidove i pisače, pesticida, otrova za štakore i brojnih drugih opasnih spojeva.

Samoliječenje uz savjet stručnjaka

Uzimanje lijeka »na svoju ruku« da bi se ublažile neke tegobe naziva se samoliječenje i učestalo je u populaciji. Čest je razlog što se na taj način želi izbjeći čekanje kod liječnika, no posebno snažan utjecaj imaju mediji, a pogotovo internet. Iako nije potrebno za svaki simptom odmah odlaziti k liječniku i dosta se blažih problema može riješiti i u kućnoj ljekarni, ipak kod samoliječenja treba biti oprezan i znati što se kupuje. Stoga je preporučljivo za savjet pitati ljekarnika koji poznaje djelotvornost lijeka, ali i njegove nuspojave i interakcije s drugim lijekovima. Lijekovi kupljeni preko interneta i oglasa mogu biti iz ilegalnoga lanca opskrbe i ozbiljno ugroziti zdravlje. Osim toga, treba istaknuti da ne postoje lijekovi koji će čudesno vratiti vid, očistiti krvne žile od masnih naslaga, izliječiti gušteraču kao običnu prehladu ili bez truda skinuti višak kilograma. Stoga je važno osim odgovornosti za zdraviji stil života, brigu o zdravlju povjeriti stručnjacima, a ne nepoznatim »čudotvorcima s mreže«.