LISTOPADSKA PRILIKA O ŽIVOTU KRŠĆANA U SVETOJ ZEMLJI Prijetnje kršćanskim školama u Isusovoj domovini

Tema s naslovnice
Politika
Ekonomija
Iz povijesti GK-a
Snažna je povezanost bosonogih karmelićanki iz Brezovice i Glasa Koncila
Prigodno
Psihologija
Zdravlje
Sudska praksa
Slučaj radnice islamske vjeroispovijesti u Antwepenu
Ekologija
Film
Glazba
Književnost
Šport

»Prijetnje kršćanskim školama u Isusovoj domovini«, naslovnica je listopadskog broja »Prilike«, mjesečnoga magazina »Glasa Koncila«.

Novinar Ivan Tašev donosi priču o životu (i diskriminiranosti kršćana) u Svetoj Zemlji, području na kojem je rođen, hodao i bio razapet Isus Krist. Kako obrazovanjem djece do svjetskoga mira u budućnosti i koje su najveće poteškoće privatnih škola u Izraelu? Koja je uloga Latinskoga jeruzalemskoga patrijarhata i viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskoga? Imaju li kršćani perspektivu nakon završetka školovanja?

»Poznato je da su kršćani u Isusovoj domovini manjina, no manje je poznato koliko su kršćani utjecajni u kontekstu tamošnjega školstva. Možda je baš taj utjecaj izazvao izraelske vlasti da ograniče financiranje kršćanskih škola, o čemu svjedoči niz sugovornika uključenih u problematiku, počevši od vodećih crkvenih ljudi pa sve do učenika«, piše urednik Branimir Stanić.

Ostale rubrike u »Prilici« tematiziraju niz aktualnih nacionalnih i svjetskih događaja.

Tako je u »Politici« tematizirana bitka za katalonsku neovisnost i udaranje na temelje Europske unije više od Brexita. Ekonomist dr. Domagoj Sajter definira pojam kvantitativnog popuštanja ili labavljenja i njegove posljedice. Dr. Lovorka Brajković analizira ovisnost o tuđem mišljenju i obzirima i njihov utjecaj na (ne)uspjeh pojedinca. Prigodna reportaža Marije Samardžije i Zvonimira Atletića donosi priču s gradilišta doma Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na Trešnjevci, ususret akciji »Uz nas niste sami«, naslonjenu na projekt »Da život imaju«.  Snažna je povezanost bosonogih karmelićanski iz Brezovice i Glasa Koncila a o dugoj povijesti zagovora sv. Male Terezije i uspjeha (dvo)tjednika moguće je više doznati u rubrici »Iz povijesti GK-a«. Filmski kritičar Jeronim Ban piše o razlozima zbog kojih glasoviti američki glumac Morgan Freeman priča o Bogu, dočim glazbeni analitičar Mario Šoša istražuje razloge zbog kojih sve više mladih odlazi iz Hrvatske kao i uvjete u kojima se zateknu u glazbenim inozemnim vodama. Književno djelo »Buđenje gospođice Prim« djelo je koje čovjeku pokazuje da uvijek mora imati širom otvorene oči.

Športske stranice posvećene su svjetskom zlatu gimnastičara Tina Srbića i plasmanu hrvatske nogometne reprezentacije u dodatne kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji. U mjesečniku se autori još bave i problemom »slobodnih radikala« u svim bolestima, kao i potrebi prilagodbe klimatskim promjenama.

Posljednja stranica mjesto je kviza o bl. Alojziju Stepincu, a sretni čitatelji imaju u »Prilici« priliku osvojiti dvije knjige o blaženom zagrebačkom nadbiskupu. (tš, gk)