MARIJIN ZVON – PONOS BAŠKE Slavljenje na zvonima u čast Gospe

Na svečano kampananje - sviranje na zvonima koja miruju, ne njišu se kao kod običnoga zvonjenja - pozivaju se tri do četiri skupine kampanara

Uoči marijanske svetkovine Velike Gospe u Baški na otoku Krku deseti, jubilarni put pripremljen je »Marijin zvon«, revija kampananja ili slavljenja na zvonima župne crkve Presvetoga Trojstva, smještene u srcu mjesta. Ovogodišnje izdanje, održano u utorak 14. kolovoza, bilo je pod pokroviteljstvom krčkoga biskupa Ivice Petanjka, koji je na »Marijin zvon« poslao svojega izaslanika biskupijskoga kancelara mons. Zvonimira Seršića, a on je i sam prije deset godina, kao Bašćanin po rodu, sudjelovao u pripremama prvoga »Marijina zvona«. U svečanijem i bogatijem izdanju održana je jubilarna revija kampananja, a za »Marijin zvon« ove je godine skladana i napisana pjesma pod istim imenom koja će i ubuduće biti svečana popratnica, a snimljen je i trominutni film o bašćanskim zvonicima koji je premijerno prikazan.

Kulturna i duhovna vrijednost

U ime organizatora toga posebnoga i neobičnoga molitvenoga skupa okupljene su pozdravili bašćanski župnik Ivica Katunar te predsjednica Društva »Sinjali« Branka Polonijo. Mons. Seršić u svojem je obraćanju istaknuo dvije vrijednosti koje dominiraju jubilarnim »Marijinim zvonom«, a to je formiranje nove mlade skupine kampanara iz Baške koji će održavati i dalje tradiciju kampananja u župi te činjenicu da se samo događanje uspjelo održati tako dugo. »Osim tradicijske i kulturne dimenzije ‘Marijin zvon’ omogućava rast i u duhovnoj dimenziji, koja nam je toliko potrebna u današnjim vremenima«, kazao je mons. Seršić te prenio pozdrave biskupa Petanjka koji je u času trajanja »Marijina zvona« predvodio misno slavlje na drugom kraju župe, u svetištu Majke Božje s Gorice.

Kako je već tradicija »Marijina zvona«, manifestacija počinje nakon večernje mise, a na svečano kampananje – sviranje na zvonima koja miruju, ne njišu se kao kod običnoga zvonjenja – pozivaju se tri do četiri skupine kampanara. Oni na zvonima izvode glazbu posebnim ritmičnim udaranjem.

Kako je već tradicija »Marijina zvona«, manifestacija počinje nakon večernje mise, a na svečano kampananje – sviranje na zvonima koja miruju, ne njišu se kao kod običnoga zvonjenja – pozivaju se tri do četiri skupine kampanara. Dok oni na zvonima izvode glazbu posebnim ritmičnim udaranjem, kamerom se na videozid prenosi slika, tako da prisutni mogu promatrati i vidjeti što se događa na zvoniku. Kada prva skupina završi, na red dolaze sljedeći kampanari sa svojom melodijom. Za vrijeme izmjene natjecatelja odvija se prigodni glazbeni program, najčešće s nekom od marijanskih pjesama različitih izvođača.

Da ne zamre lijepa tradicija

U programu su ove godine sudjelovale ekipe kampanara iz Punta s otoka Krka, iz Maloga Lošinja s otoka Lošinja, iz Smlednika u Sloveniji te domaća mlada, netom oformljena ekipa iz Baške. Osim kampanara u koncertnom dijelu večeri sudjelovala je ženska klapa »Vejanke« pod vodstvom maestra Marina Čubranića, a svojim pjevanjem i instrumentalnom izvedbom pridružili su se i »Kammerchor PIRO Gernlinden« iz Gernlindena kod Münchena pod vodstvom maestra Alfonsa Strähhubera. Za izvedbu cjelokupnoga programa bila je zadužena tehnička ekipa dragovoljaca koji već godinama spremno sudjeluju u realizaciji iz redova »Sinjala«, kao i vanjskih suradnika, a istaknuta je i potpora Turističke zajednice Općine Baška koja je u »Marijinu zvonu« prepoznala jedinstvenu manifestaciju, tradicijski vrijednu za otok Krk, ali i za cijelu Hrvatsku.

Detaljnije o samoj manifestaciji i njezinu značenju za »Glas Koncila« govorila je Blandina Marković-Randić, župljanka i članica Društva »Sinjali« Baška. »Kampananje, slavljenje na zvonima, inače je u krajevima uz jadransku obalu i hrvatskim otocima tradicija najave svetkovina, ali i nedjelje kao dana Gospodnjega. Svaki kraj, svaka župa imala je sebi svojstvenu ritmičnu zvonjavu koja je najavljivala i obznanjivala da je vrijeme da se puk pripremi za nedjelju ili nadolazeći blagdan. U mnogim je krajevima s masovnom elektrifikacijom zvonjave po crkvama i nestankom službe zvonara zamrla i ta lijepa tradicija. Ipak, u nekim se krajevima, posebno uz more, i danas održava, a iznimno je raširena u susjednoj Republici Sloveniji. Ondje je Glazbena akademija u Ljubljani posebno vrjednovala taj način sviranja na zvonima. Upravo iz tih postojećih otočića očuvane tradicije kampananja u Hrvatskoj i iz Slovenije pozivamo kampanare koji nam se svake godine rado odazivaju na našu reviju. Možemo reći da smo po organiziranju toga događaja jedinstveni u Hrvatskoj i time se ponosimo, a ujedno pozivamo kampanare diljem Hrvatske da nam se jave i svoju vještinu kampananja pokažu u Baški u čast naše Gospe«, kazala je Marković-Randić.