MEĐU VELIKANIMA KISTA 7. siječnja 1984. – umro franjevac slikar Ambroz Testen

Ambroz Testen

Među kršćanskom duhovnošću vođenim i kršćanskim temama i motivima nadahnutim hrvatskim slikarima 20. st. posve je osobit franjevac brat Janez Ambrozije Testen.

Rođen je 31. kolovoza 1897. u Loki kod Kamnika u Sloveniji. U zadarski franjevački samostan ušao je 1913. Rat ga je zatekao u samostanu na Košljunu, a uskoro su ga novačili i poslali u Tirol i Štajersku. Potkraj rata je dezertirao, a 1920. ušao je u dubrovački samostan Male braće i postao brat laik fra Ambrozije. Dvije godine živio je u samostanu Gospe od Snijega u Cavtatu, gdje je zalazio u Bukovčev atelje, a zatim u samostanu Gospe od Anđela u Orebiću na Pelješcu, gdje je upoznao slikara Maksimilijana Vanku. Godine 1929. poslan je u samostan Gospe od Loreta u Kuni Pelješkoj, gdje je zalazio u kuću slikara Celestina Medovića. Zatim je živio i radio u samostanu sv. Križa na Krapnju od 1939. do 1961., potom u Orebiću, a 1967. došao je u kamporski samostan sv. Eufemije na Rabu. Umro je u franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Zadru 7. siječnja 1984.

Bijaše samouk, ali ne »naivan« slikar. »Otkriven« je kasno, potkraj života, ali od likovne kritike odmah biva objeručke primljen i uspoređivan s velikim imenima moderne umjetnosti, pa ga prozvaše i »Hrvatski Chagall«. U ocjenama njegova rada redovito se ističe ekspresionistički izraz u tehnikama akvarela, tempere, tuša i gvaša. Slika biblijske kompozicije smještene u mediteranski krajolik i mrtve prirode. Između brojnih radova mogu se posebice izdvojiti »Raspeće« iz 1945., »razvodnjeni« akvareli »Propovijed sv. Pavla« 1954. i »Bič egipatski« 1980. ili tuš »Proždrljivci« 1981., do »mrljastih« izrazito ekspresionističkih tuševa »Milosrdni Samaritanac« 1976., »Prorok« 1979., »Simon Cirenac pomaže Isusu nositi križ« i »Deset zapovijedi« 1980. Mnogo je njegovih radova propalo ili razneseno kojekuda. O tom nije mnogo mario: slikarstvo je za nj bilo radoznalost, osjećaj, izraz duše, nadahnuće koje brzo treba prenijeti na platno.

U Kamporu na Rabu otvorena je Memorijalna zbirka, koja trajno podsjeća na jednoga od najvećih hrvatskih sakralnih slikara prošloga stoljeća. (L)