MEKSIKANCI KOJI ŽEĐAJU I UMIRU OD DIJABETESA Sokovima protiv vode

Foto: Shutterstock

Meksički se grad San Cristobal de las Casas nalazi u vrlo kišnom području državne pokrajine Chiapas. Iako su okruženi vodama, stanovnici toga grada uglavnom nemaju pristup pitkoj vodi. U vodovodnom sustavu pitka je voda rijetka pojava, previše je klorirana, tako da zaudara i nije za piće. Stanovnici su već godinama primorani kupovati vodu u bocama, no većina njih radije kupuje gazirane sokove, u prvom redu – Coca-Colu. U blizini grada nalazi se punionica Coca-Cole pa je to piće dostupnije od vode, a i cijenom je vrlo pristupačno. 

Dvije litre dnevno

U zemlji koja je među vodećima u potrošnji zaslađenih pića stanovnici pokrajine Chiapas su »rekorderi«. U San Cristobalu prosječna dnevna potrošnja bezalkoholnih napitaka veća je od dvije litre. Smatra se da su posljedice pretjerane konzumacije zašećerenih napitaka vrlo štetne. Od 2013. do 2016. godine smrtnost uzrokovana šećernom bolešću porasla je za više od 30 posto. U pokrajini Chiapas dijabetes je postao, nakon srčanoga udara, drugi uzrok smrtnosti. 

Coca-Cola umjesto vode

Vincente Vaqueiros, liječnik u pokrajinskoj klinici, žali se da »djeca umjesto vode stalno piju Coca-Colu« te dodaje: »Sada dijabetes pogađa uglavnom odrasle, no djeca su sljedeća na redu.« Jedan od glavnih krivaca za dostupnost zaslađenih napitaka, ali i za nestašicu vode, jest spomenuti pogon za punjenje boca Coca-Colom. Prema ugovoru s državnim vlastima vlasnici punionice imaju pravo crpiti lokalne izvore vode, i to više od milijun litara dnevno.

Jedan od glavnih krivaca za dostupnost zaslađenih napitaka, ali i za nestašicu vode u meksičkom gradu San Cristobalu, jest pogon za punjenje boca Coca-Colom. Prema ugovoru s državnim vlastima vlasnici punionice imaju pravo crpiti lokalne izvore vode, i to više od milijun litara dnevno.

Predstavnici Coca-Cole tvrde da nisu krivi za nestašicu vode, nego je tomu uzrok ubrzana urbanizacija, loše prostorno planiranje, nedostatak investicija i loše održavanje infrastrukture. Znanstvenici pak drže da je loša opskrba pitkom vodom povezana s klimatskim poremećajima, koji su doveli do zatvaranja arteških bunara, isušivanja podzemnih izvora vode te do znatno smanjenih oborina. 

Farbanje vode

Vlasnik je meksičke punionice tvrtka »Femsa«, koja ima ekskluzivna prava distribucije toga pića u Meksiku i velikom dijelu Latinske Amerike. Riječ je o vrlo bogatoj tvrtki u čijoj je upravi jedno vrijeme bio i Vicente Fox, meksički predsjednik od 2000. do 2006. godine. Lokalno stanovništvo već godinama prosvjeduje protiv industrijskoga nasilja nad izvorima vode, a Martin Lopez, jedan od aktivista, tvrdi: »Ponašanje predstavnika Coca-Cole uvrjedljivo je i manipulativno. Oni uzimaju našu čistu vodu, ubace boju i na reklamnim porukama tvrde da je to izvor života. Nakon toga uzimaju naš novac i odlaze.« 

Više od 100 grama šećera

Zdravstvene posljedice redovitoga pijenja zaslađenih gaziranih pića ponajprije su povezane s vrlo visokim sadržajem dodanoga šećera. Popularni gazirani napitci sadrže više od 100 grama šećera u jednoj litri. To je tridesetak žličica šećera u jednoj boci! Takve kalorične bombe uzrokuju šećernu bolest, gojaznost i kardiovaskularne probleme. Za razliku od stanovnika u pokrajini Chiapas, u Hrvatskoj je pristup pitkoj vodi omogućen i osiguran za većinu stanovnika. Usprkos tomu, mnogi ljudi, a posebice djeca, redovito piju »zaslađene vodice«, koje nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, a rizik su za razvoj dijabetesa i prekomjerne težine.