MISA U OSJEČKOM AUTO-SERVISU »I danas svijet živi od velikih ljubavi«

Snimila: N. Špoljarić | Večernja svečana misa, recital i koncert iznenada su zbog olujne kiše održani u radionici autoservisa Đukić

»Jeste li ikada imali misu u autoservisu? Nismo, ni ja ni kapelan, ni naša župa, ali zajedništvo se ostvarilo, Bogu hvala, i na ovom mjestu gdje slavimo blagdan Presvetoga Srca Isusova. Hvala obitelji Đukić (s djecom Tomislavom i Sinišom, vlasnicima servisa i trgovine ‘Đukić-Auto Centar’) koji tradicionalno od 1995. godine organiziraju svečanu blagdansku misnu proslavu uz kapelicu, a danas su nas ugostili u obiteljskom domu i u svom poslovnom prostoru. Hvala svima vama, Retfalčani dragi, jer iskazujete kršćansku ljubav o kojoj je propovijedao naš župni vikar Robert Almaši«, kazao je retfalački župnik Ivica Martić zahvaljujući sabranima na slavlju Presvetoga Srca Isusova (23. lipnja) u retfalačkoj župi u Osijeku.

Naime, večernja svečana misa, recital i koncert iznenada su zbog olujne kiše održani u radionici autoservisa u Psunjskoj ulici, umjesto tradicionalno uz obližnju kapelicu svečaricu (na uglu Psunjske i Čvrsničke ulice). Svečano urešen slavljenički prostor s pokretnim oltarom uoči mise i pljuska izmješten je, dok se procesija djece i vjeroučenika pjevajući Čvrsničkom ulicom približavala kapelici, te su vjernici s klupama i opremom za slavlje pohrlili u obiteljsku kuću Stjepana i Katice Đukić, gdje je ubrzo postavljen oltar, orgulje, cvijeće, razglas i klupe za dvjestotinjak vjernika iz retfalačke i osječkih župa.

Večernja svečana misa, recital i koncert iznenada su zbog olujne kiše održani u radionici autoservisa u Psunjskoj ulici, umjesto tradicionalno uz obližnju kapelicu svečaricu (na uglu Psunjske i Čvrsničke ulice). (…)

Posebnost proslave bio je tradicionalni recital djece o čuvanju katoličke vjere u svom životu kroz ljubav prema Isusu koji su napisale djevojčica Anamarija Reba i mentorica Blanka Kundakčić (donjogradska župljanka), ujedno organizatorica dječje pobožnosti i programa u kojemu sudjeluje 21 godinu. »Želimo reći svima vama, kako se velika ljubav ovdje slavi među nama, iz Presvetog Srca Isusova ona dolazi i blagoslivlja svakog tko pored kapelice prolazi… Čim lipe ovom ulicom zamirišu, znam da školske brige dolaze kraju, ali i da se bliži ovaj svečan dan kada ću vas moći sve okupljene pozdraviti ovdje, sve štovatelje, stare i mlade koji Isusa u srcu nose! Svećenici dragi zaslužuju posebnu riječ hvale što s nama blagdan Presvetog Srca Isusova slave. Velika je uloga u ovom misnom slavlju Vaša danas, obnovili ste nam vjeru, donijeli ohrabrenje i pronijeli Isusov glas! Molimo Vas za blagoslov koji dušama donosi spas i koji će nam dati snagu i zdravlje da i sljedeće godine vidite sve nas«, poručila su djeca.

Naime, prigodni molitveno-duhovni doprinos u čast Presvetoga Srca Isusova otpočela je pokojna župljanka Hermina Lanz sastavljajući duhovnu poeziju i molitve koje su djeca iz susjedstva recitirala i molila na blagdan te je uz pomoć pokojne Olge Dugački i obitelji Đukić 1994. oživjela molitvena tradicija uz kapelicu (izgrađenu i posvećenu 1936. godine, obnovljenu 1996.).

Na misi je pjevao župni zbor uz ravnanje i orguljsku pratnju s. Evice Sočković. Svečani koncert održala je župna muška klapa »Sv. Ilija« uz ravnanje Petra Kopunovića Legetina.

»Današnji nas blagdan potiče da budemo bolji ljudi i otvorimo svoje srce za Boga koji je dao svoje srce za nas. Krenimo i mi, poučeni primjerom Isusa Krista, na put prema braći ljudima srcem u Srcu Isusovu i vidjet ćemo da srce ni danas nije izišlo iz mode, nego da i danas svijet živi od velikih ljubavi: od srdaca koja se i danas znaju razdati, darivati, poklanjati i najspremnije služiti drugima u ljubavi«, poručio je propovjednik Almaši.

Nevenka Špoljarić