O MISTERIJU ZLA U VUKOVARU I ŠKABRNJI Bog je bio u vapajima, jecajima i molitvama žrtava

Politika
Psihologija
Oluja mozgova
Tragovi pozitive u ratnim strahotama; kako se i kada očitovalo Dobro u Domovinskom ratu
Stilske vježbe
Zdravlje
Glazba
FILM
Ekologija

 

„Bog je bio u vapajima, jecajima i molitvama žrtava“, glavni je naslov 119. broja mjesečnoga magazina „Prilika“, utkanoga uz tjednik Glas Koncila s nadnevkom nedjelje 12. studenoga. U razgovoru s moralnim teologom dr. Tončijem Matulićem raskrinkava se  misterij zla u vukovarskoj i škabrnjskoj tragediji 18. studenoga 1991.

Tragove pozitive u ratnim strahotama, kako se i kada očitovalo nebo u danima užasa u Domovinskom ratu, istražuje i rubrika „Oluja mozgova“, uz svjedočanstva ratnog snimatelja Petra Malbaše, pjevačice Vere Svobode i dr. Ivice Miškulina s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, športske stranice iznose kronologiju Hrvatskoga veslačkoga kluba „Vukovar“ uz razgovor s perjanicama vukovarskoga veslanja rođenima u progonstvu 1995. godine, koje je život odveo na različite strane – Ivanom Krkljuš i Matom Brandtom.

Na posljednju nedjelju prije svetkovine Krista Kralja, 19. studenoga, Katolička Crkva slavi Svjetski dan siromašnih. Tom prigodom ekonomski analitičar dr. Zdenko Babić u glavnoj temi tematizira izazove s kojima se oni suočavaju, kako na globalnoj razini tako i u zemljama Europske unije, napose u Hrvatskoj, te predstavlja politike i programe kojima se siromaštvo nastoji smanjiti. Nadovezuje se i prigodna reportaža o pučkoj kuhinji sestara milosrdnica u Frankopanskoj ulici u Zagrebu.

Mogu li gospodarski procesi utjecati na nacionalnu sigurnost, pitanje je koje tematizira dr. Ivo Lovrić u rubrici posvećenoj političkim zbivanjima.

Otac je, gotovo kao i majka, odgovoran za normalan psihofizički razvoj djeteta. Koliko obitelji posvješćuje tu činjenicu, piše psihologinja dr. Lovorka Brajković.

Kako su Vinkovčani motivirali mlade dizajner(ic)e da narodna nošnja postane dijelom moderne odjeće, više donosi dr. Branka Vučetić Atletić, dočim dr. Jadranka Pavić demantira mit da se u prošlosti živjelo dulje i zdravije.

Na stranici posvećenoj ekološkim temama, Tihana Mojsinović aktualizira hoće li hrvatski građani biti kažnjavani zbog neodgovornoga bacanja smeća.

Glazbeni analitičar Mario Šoša piše o fenomenu popularnosti realityja, osobito sudaca ispred natjecatelja u glazbenim emisijama.

Danski film „Low“ o učitelju koji spletom okolnosti postaje učitelj u vrtiću teška je i poučna priča o tankoj granici istine i laži koju predstavlja Jeronim Ban u filmskoj rubrici.

Negdašnje sveske enciklopedija na policama domova zamjenjuju virtualne s druge strane kompjutorskoga ekrana. Pati li istina u tom slučaju, pita se i komparatistica književnosti Nikolina Mesić.

Nagradni kviz „Prilike“ omogućuje osvajanje knjiga Costanze Miriano „Udaj se i budi podložna“ te „Oženi ju i umri za nju“. (tš, gk)