MOŽE LI SE ISPOVJEDITI POBAČAJ? Bez straha se javiti svomu župniku

Foto: Shutterstock
Komu s pridržanim grijesima?

Pozdravljam vas kao vjernica koja prati vaše novine. Dugo me godina muči jedno pitanje na koje tražim odgovor. U braku sam, imam prekrasnoga muža i troje djece. No dogodilo mi se začeće s ginekologom pa sam prihvatila njegov prijedlog abortusa. S time se teško nosim, čak sam bila i na psihijatriji. Od toga je prošlo više od dvadeset pet godina, a u meni je nemir. Postoji li netko s kime mogu razgovarati i komu se obratiti? Komu je pridržan oprost od toga grijeha?

Čitateljica

U svom Pismu za korizmu 2017. biskupi Zagrebačke metropolije istaknuli su da »tko odstupi od tvrdokornosti, dakle, pokaje se za kažnjivo djelo pobačaja, ne može mu se uskratiti odrješenje od cenzure (izopćenja) (usp. kan. 1358, § 1)«, a budući da se kajete za svoj grijeh, Vi biste prvo trebali dobiti odrješenje od kazne pa potom odrješenje od grijeha pobačaja u ispovijedi. Vi slobodno otiđite na ispovijed u svoju župu, premda su za ovakve slučajeve redovito nadležni mjesni biskup ili svećenik komu on to povjeri, kao i kanonici u stolnim i zbornim crkvama, kapelani u bolnicama i zatvorima ili na putovanjima. No papa Franjo tu ovlast u Godini milosrđa dao je svim svećenicima želeći još jednom – pišu naši biskupi – »pokazati blizinu vjernicima koji u svom srcu nose težak ožiljak zbog sudjelovanja u grijehu i u kažnjivom djelu pobačaja, a iskreno se kaju i traže odrješenje od svećenika«, ali »davanjem ovlasti svim svećenicima i nakon zaključenja Jubileja ni na koji se način ne relativizira težina pobačaja kao ubojstva nerođenoga djeteta, nego se vjerniku nudi blizina i što lakši put pomirenja s Bogom i s Crkvom.«

Je li grijeh samoobrana?

Hrvatski sam branitelj, sanjam osobu koja je pucala na me s pet metara jer sam ušao u vrijeme obrambenoga Domovinskoga rata među agresore. Jedan je morao pasti. Sanjam ga! Vidim ga. Molim duhovnu pomoć! Je li moj grijeh samoobrana?

Čitatelj

»Dođe li do smrti nepravedna napadača u sasvim proporcionalnoj (razboritoj) obrani vlastita života ili drugih velikih dobara, tu nikako nemamo zloću izravnoga ili neizravnoga ubojstva; tu ne postoji nikakvo protivljenje biblijskoj zabrani ubijanja«, tumači moralni teolog Bernhard Häring, a mi Vas potičemo da što prije pristupite sakramentu pomirenja u kojem sve povjerite ispovjedniku koji će Vas duhovno osnažiti i detaljnije Vam objasniti crkveni nauk vezan uz ubojstvo.

Maknuti se od patologije

Poštovani urednici, stidljivo ću vas anonimno pitati: Smijem li se ja rastati? Udala sam se tu u blizini Zagreba za muža koji silno voli svoju mamu i tražio je ženu da je njoj slična. Poštovala sam je kao svekrvu jer ona je bila glavna u kući. Radila sam kao čistačica. Jedan dan sam došla, a moj suprug i njegova mama bili su zaključani u sobi. Pogledala sam kroz špijunku i nisam mogla vjerovati. To sam učinila nekoliko puta i uvjerila se… Molim odgovor, kako dalje živjeti i mogu li u novi brak?

Čitateljica

Ako Vaš brak, zbog neprirodnoga odnosa na koji aludirate između Vašega supružnika i njegove majke, nije konzumiran, onda biste to trebali dokazati na ženidbenom sudu, pa Vas pozivamo da se javite svomu župniku. On će Vam dati i duhovni savjet te Vas uputiti i kako se dalje nositi sa životnim problemom s kojim ste se suočili.

IZVORGlas Koncila br. 1/2021.
Prethodni članakMATIJA ŠVORC OSVAJA KAZALIŠNE POZORNICE I CRKVENE KOROVE »Tri života« jednoga crkvenoga glazbenika
Sljedeći članakTEOLOGIJA U SPONTANIM DJEČJIM PITANJIMA Izgradnja duhovnosti događa se u svakodnevici