NADAHNUĆE »MARIJINA SURFERA« GUIDA SCHAFFERA Evangelizirao je na plaži i uz more

Sluga Božji Guido Schäffer, brazilski mladić koji je nakon studija medicine krenuo putem svećeništva

Liječnik, surfer, bogoslov i ljubljeni sin snažno posvećen Bogu – taj opis stoji kao uvod na internetskoj stranici o sluzi Božjem Guidu Schäfferu uz njegovu misao: »Sva naša djelovanja trebala bi pokazivati ljubav Božju.« Život toga mladića nadahnuće je mnogima u Brazilu i rodnom gradu Rio de Janeiru, o čemu svjedoče i tisuće »lajkova« na Facebook-stranici koja nosi njegovo ime, a potvrdu herojskoga života mjesna Crkva traži i u Vatikanu. Nadbiskupijski proces koji vodi pomoćni biskup Dom Roberto Assis Lopes otvoren je u siječnju 2015. godine, a ovog listopada kauza će se otvoriti pri Kongregaciji za kauze svetih samo osam i pol godina nakon njegove smrti. Kao 34-godišnjak, u svibnju 2009. godine, poginuo je tijekom surfanja na poznatoj brazilskoj plaži Copacabani, na kojoj je i odrastao.

Propovijedao na plaži

To je bila njegova velika ljubav, a često je slobodno vrijeme provodio na plaži, pa ga već nazivaju anđeoskim surferom i svetcem s plaže. Guido Schäffer bio je normalan mladić koji se volio baviti športom u slobodno vrijeme, ali je u isto vrijeme bio anđeo na zemlji. Poticaj za služenje siromašnima dale su mu Isusove riječi i spisi sv. Franje, čije je djelovanje pokušao preslikati u 21. stoljeće pomažući najsiromašnijima kroz svoju profesiju liječnika, ali i kao navjestitelj radosne vijesti.

Guido Schäffer bio je normalan mladić koji se volio baviti športom u slobodno vrijeme, ali je u isto vrijeme bio anđeo na zemlji. Poticaj za služenje siromašnima dale su mu Isusove riječi i spisi sv. Franje.

Njegovim putom nastavljaju drugi mladi iz Rio de Janeira koji svake godine na obljetnicu njegove smrti organiziraju »Dan na plaži«. Točno na mjestu gdje je poginuo na pješčanoj plaži montiraju drveni oltar, naprave sobu koja nosi ime Guida Schäffera te postave izložbu o njegovu životu. Program započinje misnim slavljem, organizira se i klanjanje pred Presvetim, evangeliziraju se surferi, skuplja se nekvarljiva hrana za beskućnike – sve pod vedrim nebom i uz morske valove. Podršku tim skupovima daje i nadbiskup Rio de Janeira kardinal Orani Joao Tempesta, a sjećanje na sina posebno je dirljivo majci Mariji Nazareth Schäffer: »Za mene je velika radost jer znam da Gudio kroz ovo još uvijek čini dobro, iako više nije ovdje s nama, kao da se ostvaruje poziv pape Franje na izlazak na periferije i prema onima rubnima. Često je propovijedao na plaži, more je za njega bilo mjesto susreta s Bogom, njegova je velika želja bila osvajati duše za Krista.« O tome svjedoči i skupina koju je oformio pod nazivom »Marijini surferi« koji su pozivali na molitvu krunice te evangelizirali na plaži jer su se na moru osjećali bliže Bogu.

Liječnik duše i tijela

Guido je bio liječnik i duše i tijela, pokazivao je veliku ljubav i skrb za potrebite – ne samo kao profesionalni liječnik, nego i katolik koji je svoj životni put započeo 1974. godine. Već je odmalena bio povezan s vjerom, temelje su mu prenijeli njegovi roditelji Guido Manoel Vidal i Maria Nazareth Franca koji su ga naučili prvim molitvama i redovito zajedno odlazili na misu. Kao dječak rado je sudjelovao i pozivao svoje prijatelje da se uključe u molitvu krunice na mjesečnim »cenakulima«, a kada je došlo vrijeme izbora zanimanja, već je izabrao srednju medicinsku školu, a potom i fakultet, na kojem je studirao od 1993. do 1998. godine. U godini u kojoj je dobio diplomu pokrenuo je karizmatsku molitvenu zajednicu »Vatra Duha Svetoga« sa svećenikom o. Jorjaom u crkvi Kraljice Mira u gradskoj četvrti Ipanema.

Njegova je velika želja bila osvajati duše za Krista. O tome svjedoči i skupina koju je oformio pod nazivom »Marijini surferi« koji su pozivali na molitvu krunice te evangelizirali na plaži jer su se na moru osjećali bliže Bogu.

Guido je sljedeće dvije godine na specijalističkom stažu bio u bolnici »Sveta kuća milosrđa«, gdje je radio kao liječnik opće prakse, a to mu je bio prvi izbor specijalizacije jer je smatrao da treba biti upućen u svim područjima medicine te je imao želju liječiti pacijenta kao cijelu osobu. Tijekom stažiranja osjetio je poziv na služenje siromašnima. Tako je uz naviještanje svoju vjeru proveo u akciju. U to je vrijeme imao djevojku, planirao se vjenčati i htio je nastaviti liječničku karijeru, a svakim danom pomoć i briga za beskućnike i siromašne bili su snažnije izraženi, posebice kada je upoznao misionarke ljubavi, nasljedovateljice Majke Terezije, kojima je pomagao liječiti njihove korisnike.

Osjećajući svećenički poziv, pridružio se studiju filozofije i teologije 2002. godine kao vjernik laik, a cijelo je vrijeme nastavio služiti drugima. Godine 2008. ušao je u sjemenište u Rio de Janeiru kako bi završio teologiju i postao svećenik. Iako to nije uspio postići jer ga je preduhitrila smrt, Guido Schäffer ostavio je veliko djelo i dubok trag u Crkvi u Rio de Janeiru. »Ti nisi bio svećenik na zemlji, ali ćeš biti u raju«, govorili su nakon njegove smrti njegovi prijatelji i poznanici koji mu se utječu u molitvama.