OBITELJ I MEDIJI Film koji suvremenim gledateljima donosi život i djelo Chiare Lubich

Foto: Siciliani-Gennari/SIR

»Ljubav sve pobjeđuje« – riječi su koje su u trenutku bombardiranja talijanskoga grada Trenta u vrijeme Drugoga svjetskoga rata odzvonile u srcu Chiare Lubich (1920. – 2008.), tada anonimne mlade djevojke u ranim dvadesetima, a danas naveliko poznate osnivačice Djela Marijinih, znanih i kao Pokret fokolara.

Tri riječi koje su Chiaru Lubich odvele na put evanđelja i služenja potrebitima naslov su filma posvećenoga njezinu životu i djelu, koji je emitiran početkom siječnja na talijanskoj televiziji RAI i postao jedan od gledanijih sadržaja u Italiji tih dana i koji preporučuje projekt »Obitelj i mediji«. Radnja filma smještena je u vrijeme Drugoga svjetskoga rata u gradu Trentu, kada je Chiara radila kao učiteljica i svojom skromnom plaćom u izvanrednim okolnostima uspjela prehranjivati svoju obitelj.

»Chiara je posvetila svoj život Bogu, a iako je bila angažirana kao laikinja, zavjetovala se da će pripadati jedino Kristu i voljeti svoga bližnjega kao brata u Kristu te je odlučila da se stoga ne će udavati i imati djecu«

No situacija se pogoršala kada su saveznici počeli bombardirati talijanske gradove, u kojima su ranjeni i mnogi civili i mnoga su djeca ostala bez roditelja. Iako je njezina obitelj pobjegla iz grada, Chiara je ostala u granatama razorenu Trentu i pomagala potrebitima. »Chiara je posvetila svoj život Bogu, a iako je bila angažirana kao laikinja, zavjetovala se da će pripadati jedino Kristu i voljeti svoga bližnjega kao brata u Kristu te je odlučila da se stoga ne će udavati i imati djecu«, objašnjava projekt »Obitelj i mediji«. Iz filma »Ljubav sve pobjeđuje« može se doznati i na koje je sve načine Chiara svjedočila svoju vjeru: »Chiara nije sudjelovala na masovnim prosvjednim skupovima, nije donosila zakone, nije osmišljavala slogane i propagandu, nego je svojim životom pokazala neprocjenjivu vrijednost žene, snagu koja se nalazi u njihovim dušama i ljepotu upotrebe vlastitoga talenta kako bi se služilo zajednici i mijenjala sudbina. Chiara je za života tješila udovice, hranila siromašne, oblačila i zbrinjavala potrebite, davala nadu onima koji su svoju tugu utapali u vinu, i skrbila se za siročad… Drugim riječima, Chiara je voljela. Nije li to ono što bi trebalo dati svrhu i nama danas?« piše projekt »Obitelj i mediji«.

Istraživanja gledanosti pokazala su da je 5 milijuna ljudi u Italiji pogledalo film »Ljubav sve pobjeđuje« na talijanskoj televiziji RAI na dan premijernoga emitiranja 3. siječnja 2021.