OBITELJ I MEDIJI Rođenje djeteta s Downovim sindromom koje je trajno obogatilo obitelj iz Španjolske

Foto: Shutterstock

Odrastanje u obiteljima s mnogo djece snažno je utjecalo na život i stajališta koja su kao odrasli ljudi imali roditelji Carmen i Guillermo iz španjolskoga grada La Corune. Toliko je toga moguće naučiti u takvu okruženju – poput suosjećanja, dijeljenja stvari s drugima, pomaganja, tolerancije, pa čak i podnošenja različitih provokacija s kojima će se svatko susresti u nekom trenutku života.

Guillermo je rođen 2012. godine i mladi roditelji bili su prestrašeni i zbunjeni činjenicom da će odgajati dijete s Downovim sindromom. Nisu znali kakav je život pred Guillermom, hoće li ikada moći biti sretan i hoće li patiti

No ono po čemu su spomenuti roditelji došli u fokus projekta »Obitelj i mediji« bilo je njihovo svjedočanstvo o tome kako je rođenje njihova prvoga sina Guillerma zauvijek obogatilo život njihove obitelji, koju još čine dvije kćeri – Carmen i Catalina.

Donio radost, slogu i igru

Guillermo je rođen 2012. godine i mladi roditelji bili su prestrašeni i zbunjeni činjenicom da će odgajati dijete s Downovim sindromom. Nisu znali kakav je život pred Guillermom, hoće li ikada biti sretan i hoće li patiti. No dvojbe nisu potrajale jer su shvatili da je sve zapravo strah od nepoznatoga, a presudnu je ulogu imalo i vlastito iskustvo odrastanja u mnogobrojnim obiteljima jer su znali da je obitelj prvi i temeljni oslonac pred svim životnim teškoćama.

»Guillermo je obitelji donio radost, slogu, igru, dijalog, ljubav. No ponad svega naučio je svoje roditelje najvažniju stvar – kako uvijek gledati naprijed«, piše projekt »Obitelj i mediji«.

Unijeli više blizine

Jasno, briga o djetetu s Downovim sindromom nije jednostavna. Maleni Guillermo uvijek je trebao posebnu pažnju, ali i puno strpljenja roditelja. Postoji li određeni recept za dobar odgoj djeteta s Downovim sindromom? »Stručnjaci se slažu da je najvažnija stvar ljubav! Osoba s Downovim sindromom prije svega je osoba poput svih ostalih, koja zbog svoga razvoja zahtijeva pažnju, nježnost, brigu, odgoj za vrline i prirodne društvene odnose.

Carmen i Guillermo slažu se u tome da je dijete s Downovim sindromom u njihovu obitelj unijelo više blizine. Njihova ostala djeca manje su sebična i više empatična i mogu bolje razumjeti kakve teškoće ima njihov stariji brat. Stoga je opravdano reći da su nagrade nadjačale žrtve«, zaključuje projekt »Obitelj i mediji«.

Oko 1500 osoba sa Downovim sindromom živi u Hrvatskoj, a otprilike polovicu toga broja čine djeca.