ODRAZ DANAŠNJICE U TRANZICIJSKIM ZEMLJAMA Mnogi naivni i dobri nastradaju u odnosu na »velike ribe«

»Glava velike ribe«; drama; redatelj: Arsen Oremović; glume: Nikša Butijer, Lana Barić, Neven Aljinović Tot

Pobjednik na Pulskom filmskom festivalu i dobitnik Velike zlatne arene zasluženo je film »Zbornica« redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, koji je usto osvojio i Zlatne arene za režiju, montažu, glavnu mušku (Stojan Matavulj) i sporednu žensku ulogu (Nives Ivanković) te nagradu kritičara. To je film koji je već godinu dana u distribuciji i majstorski prikazuje stanje u školstvu danas.

Zanimljivo je da je u filmu »Illyricum« prvi put prikazan život ilirskih plemena na našem prostoru, a osvojio je Zlatnu arenu za najbolju šminku, koja je pripala Ani Bulajić Črček. Nagrada publike Zlatna vrata pripala je komediji »Nosila je rubac črleni«, a u međunarodnom programu sjajnomu obiteljskomu filmu »Ljeto kada sam naučila letjeti«.

Od deset hrvatskih filmova, čak je sedam bilo od redateljskih debitanata. Jedan od njih je »Glava velike ribe« Arsena Oremovića, filmskoga kritičara i novinara, koji je potom diplomirao režiju i dosad snimao dokumentarne filmove. Njegov igrani prvijenac temelji se na fragmentima istoimenoga romana Ognjena Sviličića, također redatelja i scenarista. A Lana Barić dobila je Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu. Film će se natjecati i na Motovunskom festivalu.

To je vrlo komorna i minimalistička drama snimljena dokumentarističkim stilom. Dobra montaža daje usklađen ritam između fotografija sivih maglovitih krajolika i sumornoga ozračja života troje glavnih likova. Riječ je o odrazu današnjice u tranzicijskim zemljama, u kojoj su mnogi naivni i dobri ljudi zapeli i nastradali u odnosu na »velike ribe« u društvu.