OMILJENI PROLJETNI DODATAK JAJIMA Šparoga – delikatesa i lijek

Foto: Shutterstock | Šparoga

Šparoga (Asparagus officinalis) poznata je delikatesa u kulinarstvu, ali i vrlo ljekovita biljka. Ljekovitost šparoga prepoznata je u zaštiti srca i krvnih žila zbog sadržaja vitamina skupine B, a posebno folne kiseline i vitamina B6 (piridoksina), koji su važni za kontrolu razine homocisteina koji u visokim koncentracijama smanjuje integritet krvnih žila. Osim toga, šparoga sadrži flavonoide i saponine koji imaju protuupalna svojstva, a posebno rutin – flavonoid koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača krvne žile. Šparoga je moćan diuretik (potiče izlučivanje mokraće), što djeluje na smanjenje krvnoga tlaka i izlučivanje štetnih produkata iz organizma. Sadrži velike količine probiotika inulina koji potiče rast dobrih bakterija u crijevima. Na taj način omogućava se upijanje hranjivih tvari i smanjuje rizik od raka crijeva. Šparoge su također bogate kalcijem i magnezijem koji su važni za zdravlje kosti. Osim toga sadrže i vitamin K koji regulira zgrušavanje krvi, ali aktivira i osteokalcin koji potiče ugradnju kalcija u kosti.

  • Šparoga sadrži razne fitonutrijente koji imaju antioksidativno djelovanje. Među najpoznatijima su glutation te histon, beta-karoten i lutein koji potiču obnavljanje stanica imunosnoga sustava.
  • Zbog bogatstva folne kiseline šparoge su preporučena hrana za trudnice, posebno u prva tri mjeseca trudnoće jer je folna kiselina potrebna za razvoj djetetova živčanoga sustava.
  • Šparoga se ne preporučuje ni kao hrana ni kao lijek osobama s upalom bubrega.
  • Nakon konzumiranja šparoge mokraća može imati jak miris i zelenu boju od asparagina, što je normalno.
  • U nekim knjigama u pučkoj medicini navedeno je da veće uživanje šparoge uzrokuje pojavu krvi u mokraći (hematuriju). Za to ne postoje kliničke potvrde, ali ipak ne treba pretjerivati u količini.
  • U nekih osoba postoji prevelika osjetljivost na šparogu (idiosinkrazija) pa već i diranje i miris šparoge može uzrokovati kožni osip.

IZVORGlas Koncila br. 17/2021.
Prethodni članakOBITELJ I MEDIJI Mogu li roditelji biti »obiteljski influenceri« i u virtualni svijet neobzirno uvlačiti svoju djecu?
Sljedeći članakGlas Koncila br. 18/2021.