OPLAKIVANJE KRISTA KAO NADA »Hercegovački Pieta« u Groblju Mira s Vukovarskim križem

U hercegovačkoj župi Goranci u Bilima na blagdan sv. Josipa radnika, kojemu je posvećena crkva okružena bijelim križevima podignutim nevinim žrtvama, slavljena je misa i blagoslovljena Pieta. Misu je predslavio i kip blagoslovio fra Marinko Šakota, uz fra Miću Stojića i više svećenika, u prisutnosti brojnih vjernika.

Inicijator i začetnik Groblja mira fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, istaknuo je da Pieta ili Oplakivanje Krista prikazuje Blaženu Djevicu Mariju koja u krilu drži mrtvo Isusovo tijelo. »Isus je umro razapet na križu, ali je svojim rukama zagrlio čitav svijet, u čemu mu pomaže Gospa, te je uskrsnuo pozivajući svakoga od nas u uskrsni život s njim.«

Među bijelim križevima, među kojima je i vukovarski, kip Pieta otkrio je hrvatski branitelj Ivan Vrljić Kinez, koji je kao pripadnik Specijalne jedinice Policije Slavonski Brod pred Veliku Gospu 1991. otišao u Vukovar. Iza sebe je ostavio trudnu ženu s dvoje djece. U Vukovaru je teško ranjen te je dospio u bolnicu. Zahvaljujući odluci da ga se izvede kroz kukuruzni put, dok se to moglo, nije ubijen na Ovčari. Kip Pieta dar je dobročinitelja Nedjeljka Milićevića, koji je već darovao i crkvena zvona. Živi u San Franciscu pa je u njegovo ime cvijeće položio Ivan Vrljić Kinez, podrijetlom iz obitelji darovatelja.

Kip je izradio hrvatski umjetnik Ilija Skočibušić, a izliven je u Ljevaonici umjetnina Jurkić u Donjoj Tramošnici. Misi su prisustvovali predstavnici udruge »Mir International«, predstavnici Odjela za Drugi svjetski rat i poraće Glavnoga vijeća Hrvatskoga narodnoga sabora, kao i predstavnici općinskih povjerenstava za popise žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća te predstavnici hrvatskih udruga proisteklih iz obrambenoga Domovinskoga rata. (VČ)