PAPA BENEDIKT XVI. I HRVATI I prije posjeta Hrvatskoj, Josephu Ratzingeru prirasla je »uvijek vjerna Hrvatska«

Snimio: J. Kopi | Jedan od dojmljivijih prizora s papina pohoda Hrvatskoj - susret s hrvatskim obiteljima na hipodromu
»Vaša zemlja Hrvatska oduvijek živi u okviru europske civilizacije te s razlogom stoga želi biti priznata kao članica Europske unije. (…) Ohrabrujući vas da ustrajete, jamčim vam potporu Svete Stolice, koja je uvijek cijenila i voljela Hrvatsku. (…) Sveta Stolica i ubuduće će stajati uz vas te s pažnjom pratiti i podupirati nastojanja vašega naroda na putu istinskoga napretka«, rekao je papa Benedikt XVI. o pripadnosti Hrvatske Europi 

Hrvati doista smiju reći da su papi Benediktu XVI. bili osobito drag narod. A da bi takvu tezu potkrijepili, mogu ponuditi mnogobrojne dokaze. Naime, niz događaja prije njegova pohoda Hrvatskoj u lipnju 2011. godine, a uopće i prije njegova pontifikata, svjedoči o povezanosti Josepha Ratzingera i hrvatskoga naroda. Riječ je o gotovo pet desetljeća susretanja na različitim putovima, satkanih od teoloških, pastoralnih i društvenih postaja, gdje se mnogo puta potvrdilo da Ratzinger voli hrvatski narod i da je iz te ljubavi izraslo golemo međusobno poštovanje.

Plodonosno prijateljevanje sa Šagi-Bunićem

Josepha Ratzingera i hrvatski narod najprije je povezao Drugi vatikanski koncil, na kojem je sudjelovao kao već istaknut mladi teolog, dijeleći vrlo sličnu sudbinu kao i dr. Tomislav Janko Šagi-Bunić – jer su obojica bili osobni savjetnici dvojici nadbiskupa. Kada je sa 35 godina, ali već s velikim međunarodnim ugledom, teolog Ratzinger na Drugom vatikanskom koncilu bio osobni savjetnik ondašnjemu kölnskomu nadbiskupu njemačkomu kardinalu Josefu Fringsu, često se susretao i vodio žučne razgovore upravo s dr. Šagijem Bunićem.

Hrvatski je kapucin također bio osobni teolog zagrebačkoga nadbiskupa, sudionika prijelomnoga koncila, kardinala dr. Franje Šepera. Mlad svećenik i teolog Ratzinger tad vjerojatno nije ni sanjao da će jednoga dana na mjestu predstojnika Kongregacije za nauk vjere naslijediti zagrebačkoga nadbiskupa Franju Šepera. Dva su mlada teologa, Ratzinger i Šagi-Bunić, započela plodonosno prijateljevanje, koje je trajalo niz godina, sve do smrti o. Šagija 1999. godine. Teolog Ratzinger surađivao je i dr. Adalbertom Rebićem, a kao mladi teolog napisao je prikaz doktorata Bonaventure Dude 1960. godine.

U Hrvatsku ga dvaput »doveo« kardinal Šeper

Kruna povezanosti pape Ratzingera i Hrvata bilo je nasljeđivanje kardinala Šepera u najvažnijem teološkom središtu, Kongregaciji za nauk vjere, te u posjetima Hrvatskoj, koji su izrasli na tim temeljima. Poštovanje prema svojemu prethodniku kardinal Ratzinger pokazao je došavši u Zagreb na njegov pogreb 5. siječnja 1982. To je bio izraz njegove iskrene zahvalnosti ne samo kardinalu Šeperu, nego i narodu iz kojega je potekao, njegovoj domovini i Crkvi.

Kruna dodira Josepha Ratzingera s Hrvatskom može se nazvati trodnevlje 6., 7. i 8. studenoga 2001., kada je sudjelovao na prvom dijelu simpozija o 20. obljetnici smrti kardinala Šepera. Tom se prigodom kardinal Ratzinger susreo sa svim hrvatskim biskupima, predvodio euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici i hodočastio u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, gdje je posjetio i samostan sestara karmelićanki. Tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere te predsjednik Papinske biblijske komisije i Međunarodne teološke komisije otišao je iz Hrvatske osvjedočivši se o življenu vjeru i razvijenu teologiju u jednom narodu. 

Stepinca nazvao »Božjim odvjetnikom«

Providonosno je bilo što je iste godine kada je papa Ivan Pavao II. beatificirao Alojzija Stepinca, 1998., kardinal Ratzinger služio misu povodom Stepinčeva, na 38. godišnjicu njegove smrti, u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu. Predstojnik Kongregacije za nauk vjere tada je održao zasigurno jednu od najglasovitijih propovijedi o mučeniku Stepincu, u kojoj je u neimenovanu Hrvatu iz Danteove »Božanske komedije« koji promatra Kristovo lice na Veronikinu rupcu prepoznao upravo kardinala Stepinca. Nazvao ga je i »Božjim odvjetnikom« koji se »u ime savjesti suprotstavio vladajućoj gomili«. Učestalo i snažno spominjao je hrvatskoga blaženoga kardinala papa Benedikt XVI. i prilikom pohoda Hrvatskoj 2011. godine.

U zagrebačkoj katedrali, osim što je bl. Stepincu iskazao osobno štovanje kleknuvši i utonuvši u molitvu na njegovu grobu, Papa je u nagovoru koji je sadržavao 43 rečenice u čak 14 rečenica govorio o bl. Stepincu i njegovoj ulozi, što znači da je tomu posvetio čak trećinu toga govora. Citirao je riječi bl. Stepinca koje su bile aktualne i 2011., a jednako tako i danas: »Jedno od najvećih zala našega vremena jest osrednjost u pitanjima vjere. Nemojmo si umišljati… Ili jesmo ili nismo katolici. Ako jesmo, onda se to mora očitovati na svim područjima našega života.«

Blaženoga Stepinca papa Benedikt spomenuo je i u apostolskoj pobudnici »Verbum Domini« iz 2010. godine, a o posebnoj povezanosti pape Ratzingera i hrvatskih blaženika svjedoči i njegov spomen bl. Ivana Merza u pobudnici »Sacramentum Caritatis«. Benedikt XVI. potpisao je u siječnju 2011. dekret o mučeništvu Drinskih mučenica, što je bio posljednji korak koji je prethodio svečanomu činu proglašenja novih blaženica Katoličke Crkve.

Radovao se početku rada Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta

Model odnosa pape Nijemca i Hrvata utemeljen na teološkoj, pastoralnoj i političkoj razini zadržao se i nakon njegova izbora za papu. Doslovno, u prvim satima nakon izbora, dok oganj u peći Sikstinske kapele, iz koje suklja bijeli dim, još nije posve utrnuo, Papa nije zaboravio na hrvatski narod. Tomu je bio svjedok zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je sudjelovao u konklavi, izjavivši dan kasnije: »Jučer nakon izbora Svetoga Oca kardinali su po redu pristupili Papi da mu iskažu poštovanje i odanost. Kad sam pristupio i ja Svetomu Ocu, on je prvi progovorio i rekao: ‘Uzoriti, srdačno pozdravljam hrvatski narod i dragu Hrvatsku, koja je uvijek vjerna.’ Na to sam odgovorio: ‘Sveti Oče, hrvatski narod će vas pratiti molitvama i ljubavlju.’ Nato je Sveti Otac odgovorio: ‘Hvala lijepa, to mi je najpotrebnije.’«

Papa se je posebno radovao početku rada Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta. Kardinal Tarcisio Bertone u svojem pohodu Hrvatskoj 2008. godine prenio je pozdrave i blagoslov pape Benedikta XVI. te njegovu čestitku na skoru početku akademskoga djelovanja Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta.

Podupiranje europske integracije Hrvatske

I u vrijeme pontifikata Benedikta XVI. Sveta Stolica snažno je podupirala europsku integraciju Hrvatske, smatrajući da je Hrvatska vjerski, kulturno i politički izrasla iz kolijevke europskih naroda te ju očito i ne vidi u nekim drugim asocijacijama. Tako je i papa Benedikt XVI. hrvatskim biskupima prilikom pohoda »ad limina« 2006. godine doslovno rekao: »Vaša zemlja Hrvatska oduvijek živi u okviru europske civilizacije te s razlogom stoga želi biti priznata kao članica Europske unije. (…) Ohrabrujući vas da ustrajete, jamčim vam potporu Svete Stolice, koja je uvijek cijenila i voljela Hrvatsku. (…) Sveta Stolica i ubuduće će stajati uz vas te s pažnjom pratiti i podupirati nastojanja vašega naroda na putu istinskoga napretka.«

Papa Benedikt XVI. mislio je i na Hrvate u Bosni i Hercegovini, pri čemu u službenim izjavama nije propuštao spomenuti da su Hrvati u susjednoj BiH – konstitutivni narod.

Hrvatski gastarbajteri u srcu nadbiskupa Ratzingera
Joseph Ratzinger bio je nadbiskup Münchena i Freisinga od 1977. do 1981. godine, kada je pokazao osobitu skrb za hrvatske vjernike koji su se okupljali u hrvatskim katoličkim misijama diljem njegove nadbiskupije. U brojnim susretima s »gastarbajterima« iz svih hrvatskih krajeva i njihovim potomcima bilo mu je jasno koje su duhovno bogatstvo iz svoje domovine donijeli sa sobom ti obični, skromni, ponosni i požrtvovni ljudi, toliko slični njegovim Bavarcima. S Hrvatskom katoličkom misijom München, koja je stara više od pola stoljeća, nadbiskup Ratzinger posebno je ostao povezan po tome što je u vrijeme njegova mandata münchenski nadbiskupski ordinarijat osigurao prostor za sjedište misije kupivši zgradu za potrebe misije. Kardinal Ratzinger osobno je 30. studenoga 1980. posvetio kapelicu i blagoslovio zgradu Hrvatskoga doma, o čemu u misiji postoje dokumenti s njegovim vlastoručnim potpisom. Osim toga HKM-u München kardinal Ratzinger darovao je svoj osobni radni stol i vitrinu, koji su čuvani kao dragocjeni suveniri.