PISMA IZ MISIJA Božić s Kevinom na Salomonskim Otocima

Naš prijatelj Kevin
Tijekom adventa pozivamo vas da se uključite u svjetsku akciju »Djeca pomažu djeci« te da i vi budete misionari koji će mijenjati svijet i pomoći vršnjacima u siromašnim i nerazvijenim krajevima. Kako mijenjati svijet? Ponajprije molitvom, dobrim djelima, ali i upoznajući svoje vršnjake iz raznih dijelova svijeta. Ovoga došašća upoznajte Kevina Kakasija sa Salomonskih Otoka!

Zovem se Kevin Kakasi. Rođen sam 8. lipnja 2004. u misiji Buma, na otoku Malaiti, u otočnoj državi Salomonski Otoci. Završio sam 5. razred osnovne škole. Službeni je jezik na Salomonskim Otocima engleski, ali ja govorim i svoj plemenski jezik kwaio, koji mi zovemo koio.

Obitelj, hrana, »novac« od školjaka…

Mjesto u kojem živim zove se Buma. Živim s roditeljima i sa svojih devetero braće i dvjema sestrama. Tri su moja brata oženjena, ali žive s nama, sa svojim obiteljima.

Kuće u našem selu nalaze se uz ocean, građene su od drveta, a krovovi su im pokriveni lišćem. Imamo vrt u kojem uzgajamo voće i povrće, posebno slatki krumpir (batat), koji najčešće i jedemo, uz poneku ribu. Nismo gladni, ali veoma sam sretan kad mi ponekad časna sestra daruje slatkiš. Moji roditelji od školjaka izrađuju razne suvenire, a posebno »shell money«, naš tradicionalni »novac« od školjaka, koji onda mijenjamo za pravi, papirnati novac. Kod nas je još uvijek važan novac od školjaka, posebno za vjenčanja.

MISIJSKA ADVENTSKA AKCIJA
Djeca su u srcu Isusovu već dvije tisuće godina. Kineska djeca bila su u srcu brižnoga biskupa mons. Charlesa de Forbin-Jansona, koji je prije 175 godina u Parizu utemeljio Papinsko misijsko djelo svetoga Djetinjstva, koje i ovoga adventa provodi akciju »Djeca pomažu djeci«.
Budite i vi mali misionari jer tako postajete veliki promicatelji vjere i dobrote! Svake godine – posredstvom Djela sv. Djetinjstva – pomažete oko 20 milijuna svojih vršnjaka, koji žive u misijskim zemljama Afrike, Azije, Južne Amerike, Oceanije i Europe.

 

Škola, misionarke, planovi za budućnost…

Na Salomonskim Otocima osnovna škola traje šest, a srednja sedam godina. Školska godina traje od veljače do kraja studenoga. Završio sam 5. razred osnovne u školi Community high school Baulo, koja ima oko 600 učenika. Neki moji prijatelji dolaze u školu iz sela koja su udaljena čak i 50 km od nas. Od moje kuće škola je udaljena samo dva kilometra, što nije daleko, ali da bismo iz našega sela došli do škole, moramo prijeći most, koji tijekom plime prekrije more, tako da moramo gaziti kroz vodu do koljena.

Volim ići u školu i imam dobre ocjene, ali odlazak u školu svake je godine neizvjestan. Često je mojim roditeljima problem platiti školarinu, koja se plaća svake godine. Kao i drugi, snalaze se radeći u vrtu i izrađujući »novac« od školjaka. No, nažalost, novca uvijek nedostaje, pa smo zahvalni misionarkama, koje nam pomažu u plaćanju školarina koliko komu nedostaje, a često plate i cijelu. Pomažu nam i u nabavi školskih odora, koje moramo nositi. U školi učimo engleski, koji je službeni jezik, ali najčešće govorimo »pidžin«, koji zvuči kao malo iskrivljeni engleski jezik. Najviše volim društvene predmete, prirodu i zemljopis. Kada odrastem, želio bih biti učitelj. 

»KAKO I JA MOGU POMOĆI?«
Želiš li i ti pomoći prijateljima na Salomonskim Otocima i u drugim misijskim zemljama?
* Saznaj više informacija o misionarkama Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga koje djeluju na Salomonskim Otocima i djeci o kojoj se brinu.
* Organiziraj u školi ili župi Pjevače betlehemske zvijezde.
* Pripremi svoju misijsku kutijicu, stavi ju na vidljivo mjesto i svima objasni čemu ona služi.
* Snimi sa svojim razredom video pozdrav našim misionarima.
* Moli svakoga dana tijekom adventa jednu Zdravomariju za hrvatske misionare.
* Prati korake akcije Djeca pomažu djeci! Budi i ti dio Djela sv. Djetinjstva!

 

Crkva, misa, glazba, gluma…

Moja župa posvećena je Duhu Svetomu. U njoj djeluju misionarke sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga. Svi rado idemo na misu, a ja i moji prijatelji ministriramo. Misa je vrlo lijepa, uz ples i predivne zvukove bubnjeva i drugih naših glazbala.

Kod nas se vrlo često misna čitanja glume. Časne sestre kažu da smo pravi glumci, kao da smo u kazalištu. Posebno je svečano blagdanima, kad se prema oltaru nosi knjiga evanđelja, a djeca ju prate uz ples, odjeveni u lišće. Svečano pjevanje tada predvode katehisti. Često nam svećenik ističe da nam crkva treba biti mjesto molitve i susreta s Gospodinom, a časne sestre stavljaju nam na srce da živimo i radimo s Kristom i za Krista. Volim ići na misu, a posebno volim ministrirati, pa idem na misu čak i radnim danom.

Božić u misiji, radost i darovi!

Sveta misa polnoćka je u devet sati navečer i tada svi idemo u crkvu. Dnevna misa na Božić je u devet sati ujutro. Ja ministriram na obje mise. Crkva bude puna te svi uz pjevanje božićnih pjesama slušamo o tome kako se rodio naš Spasitelj. Božićnu misu svaki put animira druga zajednica i nama je uvijek iznenađenje što će pripremiti. Najljepši mi je scenski prikaz Isusova rođenja, kada djeca glume anđele. U crkvi se naprave lijepe jaslice i svi rado idemo do njih pomoliti se Malomu Isusu za svoje obitelji. Prošloga su nam Božića časne sestre podijelile čokoladni keks, bilježnicu, olovku i malu torbu. Svi smo bili sretni jer većina nas nema torbe, nego nosimo knjige u plastičnoj vrećici.

Više informacija o Salomonskim Otocima pronađite na karti Salomonskih Otoka koja se nalazi na www.misije.hr.

Veliki pozdrav sa Salamonskih Otoka šalje vam

vaš prijatelj Kevin!

GEO-ZANIMLJIVOSTI O SALOMONSKIM OTOCIMA
* Država Salomonski Otoci sastoji se od 6 glavnih otoka i više od 900 manjih otoka u Oceaniji. Nalazi se istočno od Papue Nove Gvineje i pokriva površinu od 28.400 km2. Glavni grad Honiara nalazi se na otoku Guadalcanal.
* Otoke su prvi put naselili plemenski narodi još u 1. stoljeću pr. Krista. Godine 1568. španjolski pomorac Álvaro de Mendaña bio je prvi Europljanin koji je posjetio otočje. Nazvao ga je Islas Salomón (Salomonski otoci), pogrješno pretpostavivši da se ondje nalazi biblijski grad Ofir, s velikim bogatstvom i zlatnim rudnicima kralja Salomona.
* Najveća svjetska laguna slane vode – Marovo Lagoon nalazi se na otoku Nova Georgija, koji pripada Salomonskim Otocima.
* Otoci Arnavon služe kao važno područje gniježđenja za ugrožene karetne želve (kornjače). U svijetu postoji samo 7 vrsta morskih želva. Odrasle morske kornjače mogu narasti do 1 m u dužinu, te težiti oko 80 kg u prosjeku. Najteža kornjača ikada uhvaćena bila je teška 127 kg.
* Solomonski rovaš je gušter koji potječe sa Salomonskih Otoka. Naraste od 70 do 80 cm, hrani se samo biljem te poživi i do 20 godina. Jedna je od rijetkih vrsta gmazova za koje se zna da dobro funkcioniraju unutar društvene skupine.