POMOĆNIK KOD ŽELUDČANIH TEGOBA Rogačevo brašno za slastice i liječenje

Rogač

Rogač (Ceratonia siliqua, lat.), tradicionalna mediteranska namirnica, poznata u kulinarstvu, posjeduje i brojna ljekovita svojstva. Rogač je najpoznatiji po svojem ljekovitom djelovanju u liječenju probavnih tegoba. Za to su zaslužni najviše tanin, pektin i lignin koji se nalaze u rogačevu brašnu. Tanin smiruje nadražaj sluznice i djeluje poput aktivnoga medicinskoga ugljena upijajući crijevne toksine (otrove) i bakterije, što djeluje na smanjenje upale. Zbog adstringentnoga (stezajućega) djelovanja učinkovit je u liječenju proljeva, a konzumiranje čaja od rogača može uravnotežiti crijevnu floru. Nadalje, lignini i pektini djeluju zaštitno na sluznicu probavnoga sustava i održavaju pravilan rad crijeva. Razgradnjom pektina u crijevima stvara se nepovoljna okolina za razvoj štetnih bakterija. Stoga se mljeveni rogač preporučuje kod akutne i kronične upale crijevne sluznice te upale želudčane sluznice.

  • U narodnoj medicini rogačevo brašno prokuhano u šalici mlijeka upotrebljava se za poboljšanje iskašljavanja i smirivanje kašlja, a čaj od cijelih mahuna rogača snižava razinu mokraćne kiseline i učinkovit je kod gihta.
  • Žvakanje mahune rogača umiruje i čisti nadraženo grlo.
  • Rogač ne sadrži gluten pa je prikladan za osobe koje boluju od celijakije ili su preosjetljive na gluten.
  • Rogač je bogat polifenolima koji zbog svoje specifične biološke aktivnosti štite srce i krvne žile te djeluju na sniženje razine masnoća u krvi.
  • Zbog visokoga udjela fosfora i kalcija rogač je dobar za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.
  • Rogačevo brašno sadrži galnu kiselinu koja djeluje antivirusno, antibakterijski i antioksidativno.