PONOS BELIŠĆA Kad potrebiti pomažu potrebite

Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju »Zvono«, Belišće
Mira Anić, predsjednica Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju »Zvono«, Belišće

Nakon višegodišnjega volonterskoga rada, pozicioniranja u lokalnoj zajednici, kontakata s donatorima i stručnjacima s područja socijalne skrbi udruga »Zvono« postupno je uspijevala sve više profesionalizirati svoj rad i stvoriti organizirane i kontinuirane oblike potpore za svoje korisnike. Tako sada pruža socijalne usluge za 50-ak djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, razvija društveno poduzetništvo i zapošljavanje kroz socijalnu zadrugu »Miva art« i kamp za zapošljavanje i rehabilitaciju »Citadela«.

Cilj je zadruge osigurati osobama iz ranjivih skupina društva ravnopravnu poziciju na tržištu rada. U kampu za zapošljavanje i rehabilitaciju »Citadela« održavaju se radionice u kojima djeca i mladi različitih sposobnosti svladavaju razne vještine od običnih kućanskih poslova do raznih športskih aktivnosti (ribolov, vožnja čamcem), razvijanje ekološke svijesti, art-terapija te razne druge vrste rehabilitacije, kao i učenje raznih aktivnosti s naglaskom na socijalno zapošljavanje osoba s teškoćama u razvoju. Na prostorima kampa »Citadela« uzgaja se voće i povrće koje korisnici prodaju u lokalnoj zajednici, ali i proizvode džemove, ajvar i razne druge prerađevine od čije se prodaje pokriva dio troškova i opskrbljuje stambena zajednica koju je osnovala udruga, u kojoj žive tri osobe s teškoćama. Svoje proizvode članovi udruge rado poklanjaju i donatorima udruge. Za sve poslove u vrtlarenju, spremanju proizvoda te održavanju kampa koje provode osobe s invaliditetom uključeni su u pomoć radni asistenti koji su prošli posebnu edukaciju. U vrijeme kada nema poslova u polju korisnici su uključeni u izradu keramičkih proizvoda, štrikanje, izradu platna na tkalačkom stanu i raznih drugih proizvoda, pri čemu se posebna pozornost pridaje izgledu i kvaliteti. Nadalje, udruga razvija inkluzivno volontiranje kroz lokalni volonterski centar »Zvono« i programe za mlade kroz klub mladih »Garaža«. Korisnici udruge, djeca i mladi s teškoćama, uključeni su pomoć lokalnoj zajednici te u okviru svojih mogućnosti sudjeluju u pomaganju drugima. Tako su među ostalim uključeni u donošenje namirnica starim i nemoćnim osobama, košenje trave i uređenje okućnice i slično. Osim toga, korisnici udruge volonteri su u socijalnoj samoposluzi u Belišću.

U prostorijama udruge postoji klub »Garaža« koji okuplja mlade iz Belišća. U klubu se u neformalnim druženjima organiziraju radionice, parlaonice, promocije i festivali. U njima mladi korisno provode slobodno vrijeme, a osim toga pomažu u udruzi te se na taj način povezuju u mrežu međusobne podrške.