PONOS STUPNIKA Najstarija zidana kapela posvećena zaštitniku Europe

Samoborsko-jastrebarskim krajem (74) Kapela sv. Benedikta u Stupniku

Snimio: Z. Galić | Kapela sv. Benedikta u Stupniku

Na raskrižju povijesnih putova u južnom dijelu nekadašnje Zagrebačke biskupije u Donjem Stupniku izgrađena je g. 1696. najstarija zidana kapela posvećena zaštitniku Europe sv. Benediktu. Kapela pripada župi sv. Ivana Nepomuka, koja je bila u posjedu nekoliko plemićkih obitelji. Njome su upravljali od g. 1437. grofovi celjski (darovnica biskupa Ivana Albana), a kasnije susedgradska i kerestinečka gospoda.

Danas se općina i župa Stupnik, koja se sastoji od Gornjega i Donjega Stupnika te Stupničkoga Obrežja, uglavnom prostire na području između stare i nove Karlovačke ceste. Prvobitna zidana crkva izgrađena je na povišenu mjestu s cinktorom uz bazen s izvorom vode u kojem se pralo rublje. Danas je prostor oko crkve uređen i prenamijenjen g. 2021. u Park sv. Benedikta. U njemu se zbivaju razni kulturno-vjerski događaji u sklopu manifestacije »Ljeto u Stupniku«.

Na mjestu zidane kapele iz g. 1696., koja je temeljito obnovljena i uređena do 10. srpnja 2022. uz pomoć općine i Ministarstva kulture, nalazila se prvobitna drvena crkvica iz g. 1650. Zidana kapela počela se graditi u  vrijeme župnika Ivana Pintarića (1693. – 1693.), a dovršila se za Franje Ksavera Čunčića (1693. – 1725.). Na njezinu glavnom drvenom i pozlaćenom oltaru u suženu i odijeljenu svetištu križnoga stropa nalazi se središnji kip sv. Benedikta s čašom u kojoj su bile, ali su nestale, dvije zmije, kao znak pokušaja trovanja svetca. On je nakon blagoslova čaše ugledao dvije zmije i tako bio upozoren na opasnost. Na oltaru je još nekoliko drvenih kipova, kao i dva na ophodnim vratima oltara. U lađi crkve još su dva oltara s kipovima. Lijevi je posvećen sv. Jakovu, koji je smješten u zidno udubljenje, a drveni desni oltar je sa sv. Florijanom. Na zidu i stropu su zidne slike s prikazima iz života sv. Benedikta. Vitražni prozori imaju prikaze hrvatskih svetaca. Ulaz je ispod masivnoga zvonika na pročelju. Kapela ima galeriju, a na bočnoj južnoj strani sakristiju.

Mise su nedjeljom u 17.30, a misa polnoćka na Badnjak u 23.30.