POŽEŠKE AKTIVNOSTI ZA SOCIJALNU INTEGRACIJU I REHABILITACIJU Pomoć oboljelima od multiple skleroze

Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije
Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije, Požega; Vesna Štefanek, predsjednica

Specifična skupina osoba s invaliditetom oboljeli su od multiple skleroze, koji su se najčešće razboljeli u najproduktivnijoj životnoj dobi. Ta bolest nosi brojne komplikacije i poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Društvo multiple skleroze Požeško-slavonske županije bavi se pitanjima socijalne integracije i rehabilitacije oboljelih od multiple skleroze. Okuplja 52 osobe s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti. Od osnivanja 2003. godine do danas, ta je neprofitna udruga provela više od 30 projekata i programa. Zapošljava 15 osoba koje izravno, svakodnevno pružaju socijalne usluge oboljelima, a iznimna je vrijednost i 15 volontera koji podržavaju rad udruge.

Uz projekt »Osobni asistent za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti«, u koji je uključena pomoć 20 sati tjedno za sedam korisnika, udruga provodi i projekt »Most suradnje« kojim, sa svojim partnerima Gradom Požegom i Udrugom »Oppidum«, pokreće Društveni centar za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u svrhu smanjenja socijalne isključenosti u zajednici.

Kroz projekte su osnaživani članovi i njihove obitelji na različitim područjima – od edukacije o bolesti do podrške u svakodnevnom životu, ali i lokalna zajednica kroz aktivnosti koje potiču razvijanje svijesti o problematici oboljelih. Budući da udruga djeluje umreženo i kao član Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, sudjelovala je u formiranju javnih politika i kampanja vezanih uz poboljšanje liječenja i rehabilitacije oboljelih od multiple skleroze te ostvarila veći broj partnerstava na provođenju projekata Europske unije.

Na lokalnoj razini postignuta je prepoznatljivost udruge u zajednici u kojoj žive oboljeli od multiple skleroze tako da su s lokalnim institucijama dogovorene određene povlastice za oboljele članove. Između ostaloga, dogovorena je povoljnija cijena parkirnih mjesta u gradu na godišnjoj razini, zatim suradnja sa stručnjacima zaposlenima u zdravstvenim ustanovama kako bi se oboljelima olakšao pristup informacijama, suradnja s lokalnim institucijama i udrugama za besplatno korištenje prostora za rad s članovima. Uz projekt »Osobni asistent za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invalidnosti«, u koji je uključena pomoć 20 sati tjedno za sedam korisnika, udruga provodi i projekt »Most suradnje« kojim, sa svojim partnerima Gradom Požegom i Udrugom »Oppidum«, pokreće Društveni centar za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom u svrhu smanjenja socijalne isključenosti u zajednici. Centar će odraslim osobama s invaliditetom omogućiti različite oblike fizikalne rehabilitacije, športske radionice i športske treninge, radno-terapeutske aktivnosti, potporu psihologa, pravno-administrativnu podršku, edukaciju o korištenju modernih tehnologija i edukacije o korištenju ekoloških resursa u cilju pokretanja gospodarske djelatnosti i zapošljavanja osoba s invaliditetom.