PRIZNANJA HRVATIMA U NEW YORKU Američki »CroRicanci« čuvaju hrvatski identitet

Projekcija filma »Ane Mljećka«, dokumentarnoga prikaza životnoga puta hrvatske iseljenice Ane Stražičić Rodriguez i njezina humanitarnoga angažmana i doprinosa promociji hrvatskoga identiteta u svijetu, okupio je u nedjelju 5. ožujka u New Yorku zajednicu hrvatskih iseljenika u Americi.

 

Film, objavljen prošle godine u produkciji HRT-a, osim promocije Hrvatske i Mljeta, kroz lik protagonistice predstavlja i hrvatsku kulturnu baštinu, tradiciju, povijest i gastronomiju. Ane Stražičić Rodriguez četiri desetljeća živi u Sjedinjenim Američkim Državama i udana je za Portorikanca, no obitelj svake godine dva ljetna mjeseca provodi na njezinu rodnom otoku – Mljetu. Tako je u sklopu »hrvatske večeri« u New Yorku vrijedno priznanje hrvatske iseljeničke zajednice dobio i njezin suprug Louis Rodriguez, kao znak zahvalnosti za svu pomoć i potporu u humanitarnim, kulturnim i drugim akcijama među Hrvatima u New Yorku, s kojima neumorno volontira i surađuje više od dva desetljeća. Zato je obitelj Stražičić-Rodriguez »internacionalna« – djeca kažu za sebe da su »CroRicanci«.

Pokrovitelj događanja u New York bio je American Croatian Congres (Američko-hrvatski kongres), koji je u prigodi svečane promocije filma »Ane Mljećka« dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima među hrvatskim iseljenicima za njihov doprinos u zagovaranju Hrvatske u svijetu, očuvanju hrvatske kulturne i povijesne baštine, očuvanju hrvatskoga jezika i, uopće, za organiziranje materijalne i druge pomoći koju hrvatski iseljenici šalju još od razdoblja Domovinskoga rata. Priznanja su dobili Zvonimir Crnogorac, Jere Kursar, Samir Ramic, Petra Pesa, Tatjana Bistre, Srećko Mavrek i Ivica Dubic. (N.P.M.)