HRVATSKA ČAROLIJA IŠČEKIVANJA BOŽIĆA: Prilika o kiču na zagrebačkim štandovima

Politika
Ekonomija
Psihologija
Zdravlje
Ekologija
Film: »Greben spašenih«
Poslali smo našega urednika fotografije da zajedno s modnom stilisticom i novinarkom, koja je i vjeroučiteljica, prođu sajamskim ulicama i potraže kršćanske elemente na njima te zabilježe, kamerom i perom ono što smatraju da vodi do božićne radosti.
Prigodno: Monodrama o sv. Taveliću
Drugonagrađeni rad s 8. susreta hrvatske duhovne književnosti
Književnost: Božićne čestitke
Šport: Neobična, ali uspješna 2016.
Tema s naslovnice
“Hrvatska čarolija” iščekivanja Božića

 

 

„Gdje je Božić u kiču”, naslovno je pitanje prosinačkoga broja „Prilike”, mjesečnoga magazina Glasa Koncila, uvrštenog u tjednik s nadnevkom 11. prosinca. “Advent u Zagrebu”, “Advent u Splitu”, “Advent u Tvrđi (Osijek)”, niz je hrvatskih gradova koji uoči Božića nude “adventsku čaroliju”. Posebno je glavni hrvatski grad ispunjen domaćim i stranim gostima.

„Stoga smo se u prosinačkoj Prilici odlučili za mali pokus – poslali smo našega urednika fotografije da zajedno s modnom stilisticom i novinarkom, koja je i vjeroučiteljica, prođu sajamskim ulicama i potraže kršćanske elemente na njima, odnosno da zabilježe, kamerom i perom, ono što smatraju da vodi do istinske božićne radosti. Iako su u potrazi bili razdvojeni, uspjeli su pronaći istu ljepotu, a to je ona koja se nalazi u čovjeku kojega Bog rođenjem svojega Sina izravno dotiče”, napisao je u uvodniku urednik Branimir Stanić.

Socijalna nejednakost

Nekoliko tekstova u „Prilici” nadovezuje se na naslovnu temu, „tako politolog analizira složenost slavlja Božića u svijetu koji nije kršćanski, rubrike Zdravlje i Ekologija nadopunile su se kada je riječ o blagdanskim proslavama i svakodnevici koja se, barem po punoj trpezi, pretvorila u blagdane (tomu se kao upozorenje može pridružiti i ekonomistova analiza rastuće socijalne nejednakosti), a čestitarsko je ozračje posebno zavladalo u recima komparatistice književnosti, recima koji su pozvali ljude na povratak divnoj tradiciji čestitanja – riječima.” Na stranicama „Psihologije” promišlja se o ozbiljnosti situacije kod osobe koja ima samoubilačke namjere.

Nagradni kviz

Sportska rubrika posvećena je godini na izmaku i ključnim događajima, a u filmskoj se piše o novom djelu Mela Gibsona „Greben spašenih”. Uz početak Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije svjedoče vjernici laici u „Moći podatka”, u „Oluji mozgova” predstavljeni su vrijedni volonteri, a nagradni kviz omogućuje osvajanje Katoličkoga džepnog kalendara 2017. i Pastoralnog dnevnika za sljedeću godinu. Kao svojevrsni dar čitateljima objavljena je monodrama o sv. Nikoli Taveliću „Čovjek s istrošenim sandalama”, o 950. obljetnici prvoga spomena najstarijega hrvatskoga samorodnoga grada Šibenika.