»PRVA CRKVA« Za katehezu biblijskih skupina

Vrijedno katehetsko pomagalo za upoznavanje Božje riječi

Božja riječ središte je svih katehetskih i župnih susreta. Stoga, uz poticanje osobnog čitanja Biblije, treba ju čitati i zajednički jer tako odjek što ga izaziva Božja riječ u životu pojedinca i skupine ne ostaje na razini pouke već prerasta u meditaciju, molitvu i slavlje. Biblijske zajednice nezamjenjivo su mjesto zajedničkog čitanja i upoznavanja Božje riječi.

Kako bi katehetski rad u župnim zajednicama, tj. biblijskim skupinama, bio kvalitetniji i time plodonosniji, u zajedničkom projektu Đakovačko-osječke nadbiskupije i Glasa Koncila, objavljen je priručnik za treće godište biblijske zajednice pod naslovom Prva Crkva koji su priredili Krešimir Bulat i Davor Šamadan sa suradnicima. Nastavak je to katehetskog projekta započetog 2012. godine izdanjem priručnika i radnih listova Biblijske osobe i Isus je Krist.

Nadamo se da ste se do sada već susreli s prethodnim priručnicima iz ovoga niza, priređenima pod naslovima Biblijske osobe i Isus je Krist, a koje ovaj treći priručnik, radni listovi i CD što ih imate pred sobom vjerno slijede i zajedno s njima čine jednu cjelinu. Vjerujemo da ćete i u njima pronaći vrijedno katehetsko pomagalo u izazovima koje katehetsko poslanje stavlja pred svakoga od nas.
Iz predgovora nadbiskupa Đure Hranića

 

Po modelu katehetskog slavlja

Priručnik je namijenjen za rad s djecom viših razreda (7. razreda) osnovne škole, ali može biti od velike koristi i u drugim oblicima katehetskoga rada s djecom istog uzrasta.

Podijeljen je u tri katehetske cjeline s naslovima: Bijahu postojani u nauku apostolskom, Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje i Hrabro samo! Ne bojte se!, a ukupno sadrži 29 kateheza.

Uz priručnik dolazi i CD s popratnim materijalima za kvalitetniji rad s polaznicima kateheza: molitve i tonski zapis molitava te mnoštvo fotografija i ilustracija, koje se mogu projicirati ili ispisati.

Kao i u prethodnim izdanjima, i ovdje je korišten metodički model celebratio catechetica – katehetsko slavlje prema kojem se vjera živi, uči i slavi, a koji je preporučen od Hrvatske biskupske konferencije kao temeljni model pri katehetskom radu u župnim zajednicama.