RATNI DRAGOVOLJCI POMAŽU U MIRU Umreženo djelovanje na raznim područjima

Savez udruga dragovoljaca HOS
Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga

Savez udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga djeluje na nacionalnoj razini i okuplja dragovoljačke udruge proistekle iz Domovinskoga rata. Djeluju na više područja, od humanitarnoga do komemorativnoga, jer otkidaju od zaborava povijesne istine obrambenoga Domovinskoga rata organizirajući spomensvečanosti raznih povijesnih događaja, obljetnica i stradanja. Istodobno je Savez udruga potpora i dopuna radu državnih institucija Republike Hrvatske na provođenju odredaba Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji.

Savez udruga djeluje i humanitarno pa je bio suorganizator velikoga hrvatskoga teniskoga turnira od 4. do 7. lipnja u Osijeku pod nazivom »Hrvatski Premier Tenis«, na kojem je nastupilo 20 hrvatskih tenisača i tenisačica. U međuvremenu Savez udruga podržao je u posljednje vrijeme četiri obitelji materijalno jer su se našle u težem imovinskom stanju. Savez udruga djeluje i na području međunarodne suradnje i socijalne djelatnosti. Posebno su osjetljivi za socijalnu i pravnu zaštitu hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskoga rata, osiguravanje uvjeta reprofesionalizacije i adekvatnoga zapošljavanja hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskoga rata.

Savez udruga brine se i o promicanju opće sposobnosti hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskoga rata raznim stručnim i drugim potporama članicama. Brine se i o promicanju u činove i dodjeli odlikovanja zaslužnim hrvatskim braniteljima. Promiče i potiče razvijanja tjelesne kulture radi unaprjeđenja opće sposobnosti.

Osim brojnih humanitarnih akcija u koordinaciji s članicama Saveza UDHOS-a pružaju razne logističke i savjetodavne potpore članovima: usmjeravaju ih o njihovim pravima, savjetuju o rješavanju socijalnih potreba, pomažu u ishođenju dokumentacije i slično… Savez organizira razne humanitarne pomoći u prijelaznim razdobljima dok članovi ne ostvare prava prema Zakonu o hrvatskim braniteljima. Istodobno Savez udruga radi na promicanju hrvatskih nacionalnih, kulturnih, gospodarskih i drugih vrijednosti. Organizirani su kroz razne klubove poput malonogometnoga i šahovskoga kluba te druge športske i kulturne udruge. Istodobno vode brigu o maloljetnim hrvatskim dragovoljcima Domovinskoga rata te se bore za njihova prava.