Rujanska »Prilika«

MJESEČNI MAGAZIN GLASA KONCILA

»Dobro došli, vlastodršci! Ovo je svijet kojemu ćete služiti«, naslovnica je rujanskoga broja »Prilike«, mjesečnoga magazina Glasa Koncila. O petnaestoj obljetnici terorističkih napada 11. rujna u Sjedinjenim Američkim Državama mr. Ivo Lovrić donosi mali politološki vodič kroz najveće domaće i svjetske izazove. Što se očekuje od izbora? Tko su »mentalni Jugoslaveni«? Kako se manipulira novim medijima? Odakle snaga islamistima? Mnoštvo je pitanja koja će konture odgovora dobiti s jeseni.

»Niti je Hrvatska izolirani dio svijeta, niti je hrvatski narod sam na svijetu. Hrvatska je dijelom vrlo složene slike svijeta, što znači i da oni koji njome žele upravljati u određenoj mjeri postaju i upravitelji svijeta, a birači su time utjecali kako na regionalna, tako i na globalna zbivanja. Politolog stoga u središnjoj temi broja daje odgovore na pitanja kako se nositi s tim ‘teretom’«, piše među ostalim urednik Branimir Stanić.

Što je etična banka i koje su njezine karakteristike u odnosu na konvencionalne banke, piše dr. Domagoj Sajter u rubrici »Ekonomija«. Putovanje u pravo i autentično JA čovjekove ličnosti i njezine snage tematizira dr. Lovorka Brajković. Novinar Ivan Tašev prigodno uz početak školske godine donosi vodič za roditelje: Kako odgojiti vrline: od vrtića do posla.

»Prilika« je posvećena i Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, putem rubrike »Oluja mozgova« i svjedočanstava zlatnoga pobjednika u trapu Josipa Glasnovića, srebrnoga vaterpolskog kapetana Josipa Pavića i brončane skakačice u vis Blanke Vlašić o osvajanju olimpijskih odličja. Objavljen je i duži razgovor s Valentom Sinkovićem, članom zlatnoga olimpijskoga dvojca na pariće s bratom Martinom.

Rubrika »Stilske vježbe« analizira svakodnevni sadržaj klasične ženske torbe, a »Zdravlje« ugađanje »tjelesnoga sata« i unutrašnjih procesa u organizmu. Na stranici »Ekologije« piše se o sedamnaest ciljeva održivoga razvoja. Film »Igra novca«, djelo redateljice Jodie Foster, napeti triler koji nastavlja niz filmova o financijskoj krizi, tematizira filmska rubrika dočim glazbeni analitičar Mario Šoša piše o ambiciji kao zajedničkoj vrijednosti, između materije i duha, udisanja i izdisanja.

Knjigu Miljenka Grubeše »P. S. Ljubav ili ništa«, koja poziva čitatelje na promišljanje o ljubavi, ali i na djelovanje, promišlja Nikolina Mesić. Posljednja stranica »Prilike«, s rujanskim kvizom, omogućuje osvajanje dviju knjiga u izdanju Glasa Koncila. (tš, gk)