PROSINAČKI BROJ »PRILIKE« Spašavanje po čovjeku uoči Spasiteljeva rođendana

Tema s naslovnice
Politika
Ekonomija
Psihologija
Aktualno
Ekologija
Prigodno
Zdravlje
Reportaža
Književnost – Božićne pjesme
Film – »Civilizacija«
Šport – Dvojica najboljih

»Dijete je prije negoli intelektualci suzbilo apokaliptične strahove«, glavni je naslov prosinačkoga broja »Prilike«, mjesečnoga magazina Glasa Koncila. Knjiga kanadskoga autora kliničkoga psihologa i sveučilišnoga profesora Jordana B. Petersona, koja nudi 12 pravila za život kao protuotrov kaosu, potaknula je Marija Šošu na pisanje teksta o »intelektualnim mesijama«. »Zašto je zabranjeno iskazivati drugačije mišljenje (i) u sveučilišnim zajednicama? Kako doskočiti isljedničkom modelu koji se trudi održati politički korektan svijet? Mogu li znanstvenici udruženi u jednu od »sivih eminencija svemrežja« ponuditi istinu, a da pritom zanemare Boga?«, neka su od pitanja na koja odgovor nudi glazbeni analitičar Šoša.

»Nadolazeće božićno vrijeme i adventske okolnosti dovele su do toga da su autori u prosinačkoj »Prilici« prelazili uže granice svojih tematskih područja. Tako je politolog zašao u duhovnost, psihologinja u ekonomiju, ekonomist u kulturu nedjelje, zdravstvena stručnjakinja u karitativnost, komparatistica književnosti u povijest, filmaš u antropologiju, a športski komentator u svojevrsno slikarsko portretiranje riječima«, ukazao je i glavni urednik »Prilike« Branimir Stanić na raznolikost, od totalitarizma ideologije učinkovitosti do profila najboljih hrvatskih sportaša Marina Čilića i Luke Modrića.

Kako film i književnost uče o prijateljstvu i ljubavi, može se doznati u tekstu Ivana Taševa o Papinskom sveučilištu sv. Križa. Priziv savjesti u slučajevima hrvatske ljekarnice, američkoga slastičara i norveške liječnice tema je prigodne pravne analize Katarine Matković. Reportaža Marije Samardžije i Zvonimira Atletića posvećena je kreativnoj adventskoj radionici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za osobe starije od pedeset godina.

Posljednja stranica pruža mogućnost točnim rješenjem kviza osvojiti Pastoralni dnevnik 2019. i knjigu dr. Josipa Šimunovića »Dođi, Spasitelju svijeta«. »Prilika« je utkana uz broj Glasa Koncila s nadnevkom nedjelje 16. prosinca.