»SAVRŠENI DANI« Posveta jednostavnosti života

Savršeni dani
»Savršeni dani« (Perfect days); drama; redatelj: Wim Wenders; glume: Koji Yakusho, Arisa Nakano, Sayuri Ishikawa

Japansko-njemački igrani film »Savršeni dani« glasovitoga njemačkoga redatelja Wima Wendersa bio je nominiran za Oscara u kategoriji međunarodnoga filma. Lani je u Cannesu dobio nagradu ekumenskoga žirija, a Koji Yakusho nagrađen je za najboljega glumca.

Zanimljivo je kako je film nastao. U povodu Olimpijskih igara koje su se 2020. godine trebale održati u Japanu mnogo je toga bilo pripremljeno, tako i niz novih, različitih, lijepo arhitektonski dizajniranih javnih toaleta. Pozvali su Wima Wendersa, koji voli japansku kulturu, da o njima snimi dokumentarac. No on se odlučio za igrani film i napisao scenarij s Takumom Takasakijem.

Glavni je lik Hirayama (Yakusho) koji radi kao čistač tih javnih toaleta, ali vrlo predano, pedantno, odgovorno. Ima dnevnu rutinu koje se mirno drži, pomaže svima kojima može, posebice kolegi s posla i njegovoj djevojci, svojoj nećakinji kada mu dođe u posjet. Odlazi jesti uvijek u isti restoran i kafić, s malobrojnim ljudima se druži. Voli odlazak u park i prirodu te se divi danu i igri svjetlosti u stablima koje fotografira. Puno čita u slobodno vrijeme i sluša glazbu, što odaje njegovu obrazovanost. Pogotovo je dobro odabran niz pjesama u filmu, čije su riječi vrlo pozitivne. Naslućuje se da je on nadišao tugu i živi svjesno takav život.

Film je prekrasno snimljen lijepom fotografijom, umjerenim tempom, izražajnom glumom; dobro je režiran. Posveta je ljudskosti, empatiji, jednostavnosti života, običnim stvarima te pronalaženju mira, smisla i ljepote u životu, kao i radovanju svakomu novomu danu koji postaje savršen…