SIJEČANJSKA PRILIKA O HRVATSKOJ ROBOTICI Veliki umovi »male zemlje«

Tema s naslovnice:
Politika
Ekonomija
Psihologija
Vježbati ljubav prema sebi zalog je davanja ljubavi drugome
Ekologija
Stilske vježbe
Glazba
Književnost
Film
Šport
Helena Dretar Karić

 

Veliki umovi »male zemlje«, glavni je naslov siječanjskoga broja mjesečnoga magazina »Prilika«, u tjedniku Glas Koncila s nadnevkom 15. siječnja. Hrvatska robotika jedna je od onih manje poznatih grana koja pruža nove znanstvene spoznaje u medicini, istraživanju prirode i ljudskih potencijala.

Novinar Vlado Čutura predstavlja djelatnike Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koji su se pravodobno uključili u svjetske tehnološke promjene i odgovaraju suvremenim izazovima s najnovijim znanstvenim postignućima koja bi se još više morala primjenjivati u Hrvatskoj.

Godina održivoga turizma

»Sve nabrojeno, i još mnogo toga što kriju radni stolovi hrvatskih stručnjaka s više sveučilišta, svrstalo je te istraživače s hrvatskim adresama u sam svjetski vrh razvoja robotike. Oni, daleko od teorija zavjere i cijepljeni od senzacionalizma, oblikuju budućnost dostojnu čovjekova dostojanstva i želje »da dugo živi i dobro mu bude na zemlji«, a »Glasu Koncila« rado su pokazali dokle su u istraživanjima došli, ne krijući što im na tom putu odmaže a što pomaže. U svakom slučaju: ponos«, napisao je urednik Branimir Stanić.

Poruku pape Franje za svijet rata i mira, odnosno mirovne politike Crkve i njezina nastojanja analizira mr. Ivo Lovrić u rubrici »Politika«. Kako je globalizacija postala ideološka diktatura bez alternative, svjedoči dr. Domagoj Sajter na ekonomskim stranicama. Vježbati ljubav prema sebi zalog je davanja ljubavi drugome, glavna je teza rubrike »Psihologija« i odgovora dr. Lovorke Brajković.

O dvadesetoj obljetnici rubrike »Vjernici laici aktivni u Crkvi« i petstotinjak vjerničkih portreta, piše novinar Ivan Tašev, dočim Tihana Mojsinović u »Ekologiji« predstavlja 2017. – međunarodnu godinu održivoga turizma za razvoj.

Kvizom do dviju knjiga

Dom kao mjesto za liječenje, kod stanja nepokretnosti, kroničnih bolesti i drugih situacija, tema je rubrike »Zdravlje«, a ljudski glas kao neiscrpno vrelo analiziraju glazbeni analitičar i stručnjakinja za ljudski glas. Zajednički projekt kazališta »Gavella« i Zagrebačkoga instituta za kulturu zdravlja scenom provodi terapiju, o čemu piše Nikolina Mesić u rubrici »Književnost«.

Filmski kritičar »Prilike« Jeronim Ban predstavlja dokumentarnu priču obitelji Suskind baca novo svjetlo u tretiranju autizma. Na športskim stranicama objavljen je razgovor s Helenom Dretar  Karić, osvajačicom srebrne paraolimpijske medalje u stolnom tenisu. Posljednja stranica i nagradni kviz omogućuje osvajanje dviju knjiga u izdanju GK-a.