ŠKOLSKI I OBITELJSKI IZAZOVI Međugeneracijska plesna povezanost

Kraljica plesa
»Kraljica plesa« (Dancing Queen); obiteljski film; redateljica: Aurora Gossé; glume: Liv Elvira Kippersund Larsson, Viljar Knutsen Bjaadal, Sturla Harbitz

Vrlo zanimljiv, dobar, poučan i zabavan jest norveški obiteljski film »Kraljica plesa« koji je prikazan na festivalu za djecu i mlade »Timpetill« u Delnicama, potom u Petrinji, Puli u »Pulici« i u primorskim gradovima. Pobijedio je u dječjem dijelu Bračkoga filmskoga festivala, bio je i u Berlinu u programu »Generation Kplus« te se očekuje u kinima.

U njemu je glavni lik dvanaestogodišnja Mina, simpatična, ali punašna djevojčica. Jedinica je, živi s roditeljima, koji je vole, najbolji prijatelj joj je Markus. No ona ne shvaća njegove vrijednosti i uzima ga zdravo za gotovo. Problemi i promjene nastaju kada se u školi pojavi dječak Edvin koji je vrstan plesač te se organizira audicija za natjecanje u plesu. Kako je Edvin zgodan, ali i samouvjeren te mu je cilj najvažniji, mnoge se djevojčice zaljube u njega. To je i Minu potaknulo da se prijavi iako ne zna plesati. No ima baku koja se u mladosti profesionalno bavila plesom i koja joj pomaže. Postoje i problemi između njezine majke i bake te konkurencija s djevojčicom Bellom. Usto, odnos prema težini, dijeti i svojemu izgledu nešto je što Mina uči na težak način te polako shvaća tko je pravi prijatelj i stječe samopouzdanje. Ipak, najvažniji i najutjecajniji odnos jest između bake i unuke, koji može sve okrenuti na dobro. Time se upućuje na važnost međugeneracijske povezanosti u obitelji.

Sve navedeno česti su problemi djece na pragu tinejdžerskih godina, u odrastanju i dozrijevanju, a film ih vrlo vješto prikazuje uz dosta glazbe i plesa.